main logo
566

Armașu explică fenomenul creditelor ipotecare în Moldova

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, explică interesul crescut pentru creditele ipotecare din partea cetățenilor prin faptul că există dobânzi mai mici și programe de susținere din partea statului.

Armașu explică fenomenul creditelor ipotecare în Moldova

Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu comun acordat presei, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit guvernatorului, majorarea numărului creditelor ipotecare se datorează, pe lângă alți factori, și implementării programului de stat „Prima Casă”, care le oferă cetățenilor Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, posibilitatea să obțină credite pentru procurarea propriei locuințe.

Octavian Armașu mai spune că trebuie să se țină cont și de nivelul istoric jos al creditelor ipotecare în Moldova. Creșterea rapidă se datorează și unei baze mici. În țările aproape comparabile, nivelul creditelor ipotecare e mult mai înalt. În Lituania creditele ipotecare constituie 37% din portofoliu și în Georgia – 56%.

„Creditele ipotecare, în mod tradițional, sunt printre cele mai puțin riscante credite în portofoliul băncilor, astfel rata de neperformanță a acestora este în prezent de 4% comparativ cu rata medie pe sector de 13%”, spune guvernatorul.

Octavian Armașu menționează că instituția pe care o reprezintă, în calitate de regulator, își îndeplinește funcția de monitorizare și prevenire a riscurilor care ar putea rezulta din creditarea excesivă. BNM în cadrul controalelor sale verifică aleatoriu creditele ipotecare, pentru a nu admite ca acestea să fie purtătoare de riscuri majore. 

Totodată, băncile licențiate elaborează politici adecvate pentru acordarea creditelor ipotecare și le aplică eficient în activitatea lor de creditare.

La 30 noiembrie 2018, creditele acordate pentru procurarea sau construcția imobilului au constituit 3,8 miliarde de lei sau 10,7 la sută din portofoliul de credite pe sector, majorându-se de la începutul anului 2018 cu 1,2 miliarde lei sau 44,0 la sută.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării