Armașu: Dosarele pornite pe fostul program cu FMI au pus presiune pe angajații BNM
19 noiembrie, 14:57
606
2
Armașu: Dosarele pornite pe fostul program cu FMI au pus presiune pe angajații BNM
19 noiembrie, 14:57
606
2

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, susține că mai mulți angajați ai BNM sunt puși sub presiune după ce li s-au pornit dosare penale pentru fostul program cu FMI.

Foto: deschide.md

Declarația a fost făcută de guvernator după ce a prezentat un proiect de lege care vine să excludă imixtiunea justiției în activitatea BNM, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

„În ultimul an au fost pornite mai multe dosare penale pe Memorandumul precedent cu FMI. Unele au fost clasate, altele încă continuă dar acest lucru pune presiune pe angajații BNM. Să vă dau un excemplu: am avut cazuri când mergeam la supravegherea băncilor cu juniori de 22-23 de ani pentru că seniorii erau vizați în urmărire penală”, a declarat Armașu în plenul Parlamentului.

În primăvara acestui an, procurorii au inițiat mai multe cauze penale care aveau tangență și cu deciziile luate în cadrul programului cu FMI. Atunci BNM spunea că dosarul vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională. Scopul este de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter