main logo
292

Armașu: Dispunem de instrumente de influențare a politicii monetare

Guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Octavian Armaşu, a spus că autoritatea de reglementare deţine instrumente pentru a influenţa politica monetară din ţară.

Armașu: Dispunem de instrumente de influențare a politicii monetareFoto: diez.md

Potrivit Infotag, bancherul a afirmat vineri acest lucru, prezentând prognoza asupra inflaţiei în cadrul şedinţei Clubului de presă economică, transmite Știri.md.

"BNM dispune de un set de instrumente eficiente cu ajutorul cărora va înăspri politica monetară - rata de bază, pe care autoritatea de reglementare a majorat-o pe 5 mai cu trei puncte deodată - până la 15,5%; precum şi rezervele obligatorii pentru băncile comerciale în scopul reglementării masei monetare pe piaţă ", - a spus Armaşu.

El a subliniat că Banca naţională foloseşte aceste mecanisme atunci când este necesar.

Răspunzând la întrebarea agenţiei Infotag "dacă împrumuturile de bani făcute de guvern de la parteneri, în special de la FMI, care pe 12 mai a oferit 144 de milioane de dolari Republicii Moldova, va conduce la o creştere a rezervelor pentru sterilizarea banilor, Armaşu a spus că "teoretic , autoritatea de reglementare poate ridica rezervele, dar numai dacă este necesar".

"Pentru a combate creşterea preţurilor, este necesară reducerea consumului şi a creditării, ceea ce va ajuta la răsucirea în jos a tendinţei preţurilor.

Până acum, statisticile arată că consumul încetineşte în primul şi în al doilea trimestru din 2022, dar că este încă pozitiv. Pe de altă parte, se observă progrese notabile în încetinirea creditării de consum, care contribuie la lupta BNM împotriva inflaţiei şi la suprimarea şocurilor negative ale acesteia", a menţionat guvernatorul BNM.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării