13 ianuarie, 16:12
362
0

Armaşu anunță în ce condiții este posibilă creșterea bruscă a prețurilor

13 ianuarie, 16:12
362
0

De-a lungul anului 2020, Banca Naţională (BNM) a luat o serie de măsuri menite să uşureze politica monetară.

Armaşu anunță în ce condiții este posibilă creșterea bruscă a prețurilorFoto: știri.md

Acest lucru a fost declarat de preşedintele BNM, Octavian Armaşu, într-un interviu acordat la televiziunea naţională, transmite Știri.md.

Potrivit Infotag, bancherul a spus că autoritatea de reglementare a "oferit în mod deliberat lichidităţi suplimentare" sectorului bancar al ţării. "Investim mai mulţi bani gratuiţi în sectorul bancar, astfel încât băncile să poată sprijini mai activ economia", a spus el.

Referindu-se la scăderea PIB-ului anul trecut, Armaşu a spus că măsurile de politică monetară nu sunt suficiente pentru a sprijini economia pe timpul unei pandemii.

"Este nevoie, de asemenea, de măsuri fiscale, de sprijinul statului pentru agenţii economici şi pentru segmentele vulnerabile din punct de vedere social al populaţiei", a spus el.

Vorbind despre sarcinile BNM pentru 2021, guvernatorul a spus că, pentru anul în curs, autoritatea de reglementare planifică o inflaţie de 5%.

"Acum este cu mult sub 1%. Aceasta este o inflaţie scăzută, care este o consecinţă a faptului că consumul a scăzut, cererea agregată la scară naţională a scăzut, ceea ce este caracteristic pentru multe ţări din lume ", a spus bancherul.

Rata anuală a inflaţiei în 2020 a fost de 0,39%, comparativ cu 7,5% în 2019.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter