main logo
682

Armașu a explicat motivele creșterii prețurilor și inflației mari

Guvernatorul Băncii naţionale, Octavian Armaşu, le-a explicat deputaţilor motivele creşterii preţurilor şi a inflaţiei ridicate. Prin decizia parlamentului, audierile au avut loc miercuri în comisia pentru economie, buget şi finanţe.

Armașu a explicat motivele creșterii prețurilor și inflației mariFoto: BNM

Armaşu a spus că rămân "un număr foarte mare de incertitudini" cu privire la creşterea în continuare a poverii inflaţioniste, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

"Nu este clar cum se vor comporta şi cum se vor modifica elementele utilizate în prognozare. Dar politica aspră promovată de Banca naţională va permite revenirea la coridorul ţintă (5%) până la sfârşitul lui 2023 - începutul lui 2024", a spus guvernatorul BNM.

Întrebat de ce în aprilie rata inflaţiei în Moldova a atins un record de 27% - de aproape două ori mai mare decât în alte ţări din regiune - Armaşu a răspuns că "sunt multe motive, în primul rând - structura economiei naţionale şi apropierea de Ucraina".

El a mai menţionat că "acest lucru se datorează existenţei unor mecanisme suplimentare de control asupra capitalului şi preţurilor, care au un efect temporar".

"Cursul este fix, preţurile sunt foarte fixe atât în Ucraina, cât şi în Rusia. În consecinţă, unele şocuri se vor răsfrânge asupra lor mai târziu.

Altele se răsfrâng acum, dar nu sub formă de creşteri de preţuro. La noi este o situaţie diferită. În mod tradiţional, importăm lapte din Ucraina şi acest lucru afectează întregul lanţ al acestor produse.

Ponderea produselor alimentare în coşul de consum este mai mare decât în alte ţări. Din acest motiv, efectul este foarte mare", a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării