main logo
1361

Arena Chişinău: Turcii au beneficiat de scutiri de TVA și taxe vamale

Compania SAM Investment Company SRL (deținută de turcii de la Summa), partener privat în cadrul proiectului de construcție a complexului multifuncțional Arena Chișinău, a beneficiat în anii 2018-2019 de importante scutiri de TVA și taxe vamale.

Arena Chişinău: Turcii au beneficiat de scutiri de TVA și taxe vamale

Potrivit Curții de Conturi, doar în 2019 SAM Investment Company SRL, în baza a 263 de declarații vamale, a importat mărfuri în valoare de 251,2 milioane de lei, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Au beneficiat de scutiri, dar au uitat să prezinte documentele

"Astfel, potrivit datelor statistice ale Serviciului Vamal, din tranzacțiile de import efectuate contribuabilul a beneficiat de scutiri în sumă de 65,0 milioane lei (din care în anul 2018 – 966.400 lei)", se arată într-un raport de audit al Curţii de Conturi.

Şi Loteria Națională a Moldovei SA (fondată de Guvern), care deține monopolul în domeniul jocurilor de noroc cu câștiguri în numerar, inclusiv partenerii Novo Investiment MLD SRL și NGM Company SRL, cu care în anul 2018 au fost încheiate contracte de parteneriat public-privat, au beneficiat în anul 2019 de scutiri la taxe vamale și fiscale în sumă de 29,2 milioane lei.

Curtea de Conturi susţine că probele de audit denotă că beneficiarii de scutirile acordate la importul de mărfuri și servicii în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat nu au prezentat Serviciului Vamal documente, care să confirme că mărfurile importate au fost utilizate conform destinaţiei.

Asta chiar dacă în momentul importului companiile "au anexat Declarațiile-angajament prin care confirmă faptul că beneficiind de facilități vamale și fiscale vor informa semestrial Birourile Vamale asupra dispunerii de mărfurile respective și respectării condițiilor de utilizare a acestora, prin prezentarea copiilor autentificate de pe documentele contabile relevante".

Potrivit art.103 alin.(98) din Codul fiscal, se scutesc de TVA fără drept de deducere și de taxele vamale mărfurile și serviciile importate de către parteneri în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat din lista lucrărilor și serviciilor de interes public național propuse parteneriatului public privat, aprobată de Guvern, și destinate nemijlocit implementării proiectelor de parteneriat public-privat de interes național.

În 2019 scutirile acordate de Serviciul Vamal în baza acestor prevederi au constituit 91,4 milioane lei, inclusiv TVA în sumă de 81,1 milioane lei.

Arena Chişinău nu este gata

De notat că darea în exploatare a Arenei Chișinău, proiect iniţiat de democraţi, se tot amână deja de un an şi ceva.

Aceasta pentru că se descoperă că proiectul, iniţiat de PDM şi Guvernul Filip, necesită noi şi noi costuri şi ajustări, ca urmare a deficienţelor de planificare din start. Astfel costul acestui obiectiv a crescut deja cu peste 10%: de la 43 milioane euro la circa 50 milioane euro.

Amintim că Guvernul a creat în iulie 2018 prin intermediul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării compania Arena Națională SRL, care este partenerul public al turcilor de la Summa în parteneriatul public-privat cu privire la proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național Arena Chișinău.

Obiectivul are o suprafață de 10 hectare, dar Guvernul Filip a mai alocat suplimentar proiectului circa 59 hectare pentru dezvoltarea infrastructurii amplasate pe teritoriul din extravilanul comunei Stăuceni, la intersecția străzilor Calea Orheiului și Bucovinei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării