main logo
393

APP anunță a doua rundă de privatizări a proprietăților de stat

Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a scos la vânzare o serie de bunuri deţinute de stat, inclusiv acţiunile statului într-o serie de întreprinderi.

APP anunță a doua rundă de privatizări a proprietăților de stat

Potrivit agenţiei de presă Infotag, 28 de obiecte au fost propuse pentru a doua rundă de privatizare de la începutul anului, cu un cost total iniţial de peste 1 miliard de lei, transmite Știri.md.

Cel mai scump lot este pachetul de acţiuni al statului (78.282%) în SA Metalferos, care până de curând deţinea monopolul în sfera comerţului cu fier vechi. La fel ca şi în luna august, APP va licita la Bursă, în perioada 3-13 noiembrie, peste 281 mii de acţiuni ale întreprinderii, la un preţ de pornire de 3.230 lei cu o valoare nominală de 10 lei, în speranţa că va primi 908 milioane de lei pentru întregul pachet.

În total, la această licitaţie, este planificată vânzarea acţiunilor a 13 companii, inclusiv Institutul de Cercetare Bălţi Rif-Acvaaparat, SA Alimentarmas, care este în procedură de faliment şi 10 companii rutiere regionale.

La o altă licitaţie, pe 23 octombrie, au fost propuse 15 obiecte, inclusiv complexe imobiliare unice şi imobile. În special, vorbim despre două parcele pentru construcţii pe strada Vasile Lupu din Chişinău.

Majoritatea loturilor sunt expuse a doua oară, deoarece în timpul primei runde de privatizare, din 22 de obiecte cu o valoare iniţială de peste 1,1 miliarde de lei, a fost posibil să se vândă doar trei, câştigând doar 11,4 milioane de lei în urma tranzacţiilor respective.

Menționăm că în 2019, veniturile în urma privatizării, în Moldova, s-au ridicat la 191,7 milioane de lei, ceea ce este de aproape două ori mai puţin decât cu un an mai devreme. Mai mult, cea mai mare parte din venituri a fost asigurată de plăţile pentru participaţia statului la SA Tutun-CTC, privatizată la sfârşitul anului 2018 (pentru167,7 milioane lei).

În perioada guvernării Maiei Sandu, în 2019, procesul de privatizare din Republica Moldova a fost suspendat. Cu toate acestea, odată cu venirea la putere a guvernului Chicu, moratoriul a fost anulat, iar lista proprietăţilor publice supuse privatizării a fost completată de Metalferos, Vinuri Ialoveni (60,4%), Alimentarmas (30%), IT-CAFE (100%), Casa Editorială ITMOLDOVA (25%), Metrompas (11,2%). În acelaşi timp, autorităţile se aşteaptă să primească aproximativ 700 de m ilioane de lei din privatizările preconizate pentru anul 2020.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării