main logo
1841

Anul cu cele mai mari amenzi în sistemul bancar moldovenesc

Anul 2022 poate intra în istorie nu doar cu cele mai mari profituri din sistemul bancar moldovenesc (peste 3,5 miliarde de lei în 11 luni), dar şi cu unele dintre cele mai dure amenzi din istorie, sancţiuni aplicate de Banca Naţională a Moldovei.

Anul cu cele mai mari amenzi în sistemul bancar moldovenesc

Astfel, pe parcursul anului 2022 au fost sancţionate cinci bănci (două cu amendă, iar trei cu avertisment). Totodată, amenzi au fost aplicate la un grup de opt bancheri, iar alţi 13 s-au ales cu avertismente, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Pentru comparaţie: în 2021 nu au fost aplicate sancţiuni, iar în 2020 s-au ales cu avertismente trei instituţii bancare şi şapte membri ai conducerii maib.

Cea mai mare amendă din istoria sistemului bancar

Clasamentul este condus detaşat de OTP Bank (fosta Mobiasbanca), care a fost sancţionată cu o amendă de aproape 4,08 milioane de lei pentru o serie de încălcări constatate în urma unui control tematic efectuat de BNM, în perioada 29 noiembrie - 24 decembrie 2021.

Hotărârea Comitetului executiv al BNM a fost adoptată însă abia pe 25 august 2022.

Potrivit BNM, este vorba de „aspecte legate de guvernanța internă, cum ar fi: delegarea unor atribuții ale unui membru al organului executiv altei persoane, neasigurarea independenței depline a funcțiilor de control intern, reacția insuficientă și tardivă din partea funcțiilor de control intern la unele evenimente de risc, precum și neîndeplinirea planului de măsuri privind înlăturarea încălcărilor identificate în cadrul controlului precedent”.

La fel, BNM a constatat „încălcarea cerințelor minime pentru Sisteme Informaționale și de Comunicare ale băncilor, inclusiv proces defectuos privind managementul vulnerabilităților, gestiunea riscurilor TIC, controlul accesului, gestiunea evenimentelor log, asigurarea continuității activității”. 

Pentru aceleaşi încălcări au fost sancţionaţi cu amenzi şi cinci membri ai conducerii OTP Bank din Moldova. Astfel, László Diosi, fost preşedinte al OTP Bank până în noiembrie 2021, a fost amendat cu 2,61 milioane de lei, cea mai mare amendă aplicată până acum unui bancher din Moldova.

Ceilalţi membri ai conducerii OTP au fost sancţionaţi: Ana Pînzaru – 467.722,5 lei, Viorica Burac – 357.970 de lei, Iurie Rusu – 315.170,5 lei, Ruslan Cebotari – 136.531,6 lei. De asemenea, alţi opt membri ai conducerii OTP s-au ales cu avertismente.

Potrivit BNM, hotărârea a fost contestată doar de o persoană la Comitetul executiv al Băncii Naționale fiind depusă cererea prealabilă în vederea revizuirii sancțiunii pecuniare aplicate. Urmare examinării cererii prealabile, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a hotărât respingerea cererii ca neîntemeiată.

Totodată, Ana Pînzaru, șefă Compliance & Security Banking la OTP Bank, a contestat şi în judecată decizia Băncii Naţionale de sancţionare.

BNM susţine că sancţiunile nu au afectat banca, care „activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontare”.

Acelaşi lucru îl susţine într-un răspuns pentru Mold-Street.com şi OTP Bank, care însă nu a comentat decizia BNM de sancţionare a instituţiei.

„În contextul publicării rezultatelor controlului efectuat de BNM și solicitării Dvs., Comitetul Executiv al OTP Bank S.A. vă asigură că Banca își desfășoară activitatea în mod obișnuit, continuând strategia de dezvoltare și că nu există riscuri care ar putea afecta stabilitatea băncii. OTP Bank întreprinde toate măsurile necesare pentru remedierea neconformităților identificate în urma acestui control și aplică măsuri de prevenție corespunzătoare”, se menţionează în răspunsul OTP Bank.

A doua sancţiune majoră în patru ani

Cu o amendă de 1,49 milioane de lei s-a ales în anul trecut Comerţbank, singura bancă controlată de oameni de afaceri ruşi.

Totodată, preşedintele băncii, Serghei Cartașov, s-a ales cu o amendă de 519.268,3 lei, iar ceilalţi doi membri ai comitetului de conducere: Sergiu Nicolaev – 238.297,3 lei, iar Constantin Movilă – 58.363,8 lei. În cazul altor patru persoane din conducerea Comerţbank (Skovordoko Petr, Cobzari Ludmila, Belobrov Angela şi Coștei Artur) au fost emise avertismente scrise.

Formularea BNM este practic aceeași ca şi în cazul OTP: „Încălcările constatate în cadrul controlului se referă la cadrul de administrare a activității băncii, inclusiv aspecte legate de guvernanța internă, asigurarea independenței și organizarea activității funcțiilor de control intern, asigurarea mecanismului de control intern în domeniul acționariatului băncii, precum și raportarea eronată către BNM privind îndeplinirea planului de măsuri aferent controlului precedent. Încălcarea cerințelor minime pentru Sisteme Informaționale și de Comunicare ale băncilor, inclusiv cu privire la gestiunea riscurilor TIC, controlul accesului, gestiunea vulnerabilităților și incidentelor, asigurarea continuității activității”.

Datele de pe pagina instanţelor arată că Comerţbank şi conducerea ei nu au contestat hotărârea BNM.

În răspunsul pentru Mold-Street.com, administraţia băncii susţine că, „în cadrul controlului și examinării rezultatelor, BC Comerțbank SA și-a expus dezacordul cu constatările BNM, care în majoritatea sa au fost respinse”.

„În procesul examinării raportului preliminar privind rezultatele controlului și a proiectului hotărârii BNM, BC Comerțbank SA a înaintat obiecții și dezacord cu constatările și sacțiunile stabilite, care s-au respins de BNM. Ulterior, banca a contestat doar în procedură prealabilă, în ordinea procedurii administrative, hotărârea emisă de BNM”, se menţionează în răspunsul Comerţbank.

Potrivit instituţiei financiare, „în rezultatul controlului realizat, BC Comerțbank SA a elaborat un plan de măsuri coordonat cu BNM, în vederea înlăturării neajunsurilor descrise în hotărârea enunțată”.

„Controlul și sancțiunile aplicate nu au afectat activitatea operațională și stabilitatea financiară. Activitatea băncii s-a desfășurat în regim obișnuit”, se mai precizează în răspuns.

De altfel, patru ani în urmă, Comerţbank a fost sancţionată cu amendă de 1,7 milioane de lei, iar conducerea băncii - cu amenzi de câteva sute mii de lei. 

Avertisment în scris pentru acţionarul Eurocreditbank

Tot anul trecut, cu avertisment scris s-a ales omul de afaceri irakian Mahmood Mohammed Shakir Mahmood, unul din acţionarii principali ai EuroCreditBank, pentru „neprezentarea în modul și volumul stabilit a informațiilor/documentelor solicitate de Banca Națională în scopul exercitării atribuției de supraveghere și evaluare a calității acționarilor”.

Cu avertisment s-a ales şi Eurocreditbank, pentru „anumite deficiențe ale cadrului de administrare a activității băncii, inclusiv în domeniul TIC”, depistate în urma unui control. Totodată, autoritatea bancară a constatat că banca „nu a realizat toate măsurile dispuse anterior de BNM urmare controlului precedent”.

Fincombank şi Maib

Cu avertisment au fost sancţionați Fincombank şi Andrei Salcuțan, membru independent al Comitetului de Conducere, director al Direcţiei administrare riscuri, pentru „deficiențe ale cadrului de administrare a activității băncii, inclusiv aspecte legate de asigurarea independenței și organizarea activității funcțiilor de control intern, precum și raportarea eronată către BNM privind îndeplinirea planului de măsuri aferent controlului precedent”, dar şi pentru „încălcarea cerințelor minime pentru Sisteme Informaționale și de Comunicare ale băncilor, inclusiv cu privire la gestiunea riscurilor TIC, controlul accesului, gestiunea vulnerabilităților și incidentelor, asigurarea continuității activității”.

Şi Maib, liderul pieţei bancare, s-a ales cu un avertisment pentru „deficiențe ale cadrului de administrare a activității băncii, inclusiv aspecte legate de asigurarea independenței funcțiilor de control intern și unele deficiențe în evaluarea riscului de credit aferent expunerilor băncii”, constatate în cadrul unui control.

BNM precizează că toate băncile activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontare.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării