main logo
491

ANSA: Unele specii de boli și dăunători au afectat culturile agricole

Din cauza vremii caniculare și cu precipitații periodice, preponderent în zona de nord și centru a republicii, s-au dezvoltat unele specii de boli şi dăunători ale culturilor agricole.

ANSA: Unele specii de boli și dăunători au afectat culturile agricoleFoto: ansa.gov.md

Astfel, în zona de sud a țării a continuat atacul puternic de acarianul roșu comun la floarea soarelui (în rezultatul cercetării a 16346 ha, 4322 s-au dovedit a fi dăunate), porumb (4420 ha populate, din totalul de 17823 ha cercetate),  însoțit de îngălbenirea, uscarea și căderea precoce a frunzelor, transmite Știri.md.

Buha fructificațiilor a continuat să dăuneze culturilor solonacee de porumb și floarea soarelui.

Păduchii au dăunat majoritatea culturilor cerealiere (porumbul), culturile tehnice (sfeclă de zahăr, floarea soarelui,  tutun), culturile legumicole (tomate, ardei, castraveți, varză),culturile bostănoase, culturile leguminoase (tutun).

La porumb s-a semnalat dăunarea de larvele sfredelitorului porumbului și în majoritatea raioanelor de nord și unele de centru,  zborul adulților viermelui vestic al rădăcinilor de porumb.

De asemena, au avut de suferit și culturile solonacee (cartof, vinete, tomate) a continuat dauna provocată de larvele din a II-a generație  a gândacului din Colorado, popularea cu dăunătorii sugători,dezvoltarea fitoftorozei, pătării negre bacteriene, macrosporiozei, septoriozei, virozelor.

În livezile de semințoase au dăunat acarienii (pe 94% suprafață din totalul de 464 ha cercetate), moliile defoliatoare, păduchele din San Jose, moliile miniere din generația a II-a (868 ha populate din totalul de 1793 ha cercetate), a continuat zborul fluturilor viermelui merelor, a prunelor din generația a II-a, depunerea ouălor și eclozarea larvelor acestora.

Totodată, a continuat dezvoltarea rapănului, făinării și arsurii bacteriene la măr și dezvoltarea rapănului în livezile de păr.

Potrivit specialiștilor ANSA de suferit au avut în luna iulie și livezile de piersic, prun, vișin, cireș și vița de vie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării