main logo
708

ANSA: Câte mii de hectare au fost semănate toamna în Republica Moldova

Circa 290 mii de hectare de culturi de toamnă, inclusiv 200 mii de hectare de grâu și 65 mii hectare de orz, au fost semănate în Moldova, în toamna acestui an. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

ANSA: Câte mii de hectare au fost semănate toamna în Republica MoldovaFoto: diversificare.ro

Potrivit ANSA, în anul 2021 agricultorii din ţara noastră au cultivat culturi agricole pe o suprafață totală de circa 990 mii hectare, inclusiv culturi de toamnă – 345 mii hectare și de primăvară – 645 mii hectare. Sectoarele semincere au constituit în total circa 52 mii hectare, care au fost inspectate și înregistrate conform destinației semințelor. Au fost rebutate din diferite motive în total 1108,6 hectare, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Pe tot parcursul anului inspectorii ANSA au fost antrenați la controlul, inspecția și certificarea materialului semincer și săditor.

Conform datelor oferite de ANSA, anual se exportă către Federația Rusă, Belarus, Ucraina, România circa 3.000 tone semințe de porumb și circa 800 tone de floarea-soarelui. Semințele de legume se exportă în Olanda, Belarus, Rusia.

Tot în anul 2021 s-a produs și certificat material săditor: pomicol – circa 8,8 mln. bucăți; bacifer circa 3,1 mln. bucăți; ornamental – circa 20 mln. bucăți; viticol – circa 3,3 mln. vițe altoite.

Potrivit ANSA, circa 20-25% din numărul total produs, este destinat exportului. Țările în care se exportă materialul săditor sunt: Belarus, Federația Rusă, Ucraina, România, Bulgaria, Serbia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării