main logo
413

ANSA: Agricultorii din Moldova se confruntă cu o criză de proporții

Volumul fructelor moldovenești, care au fost comercializate în acest an pe piața externă, a crescut semnificativ, anunţă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

ANSA: Agricultorii din Moldova se confruntă cu o criză de proporții

E adevărat că în pofida acestor date remarcabile situaţia din agricultură ar fi una critică, susţine Agenţia, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Astfel până în prezent, din recolta anului 2018, au fost exportate 70.600 de tone de mere, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor prezentate de ANSA în cadrul unei întruniri a producătorilor și exportatorilor de fructe din Republica Moldova.

Peste 90% din merele moldoveneşti ajung în Rusia

Cea mai mare parte, peste 90% din mere au luat calea Rusiei. Potrivit ANSA volumul merelor moldovenești exportate în Federația Rusă a sporit de trei ori.

Totodată, în România au fost livrate 406 tone de mere în anul 2018, de şapte ori mai mult față de doar 59 tone anul trecut. În acest an, pentru prima dată, merele din Moldova au fost livrate în Irak, Bangladesh şi alte state orientale.

E adevărat că uneori cantitatea livrată este de doar câteva tone sau sute de kilograme, ceea ce are un impact minor asupra pieţei, dar e motiv de laudă pentru guvernanţi.

În acelaşi timp exportul de prune s-a majorat cu doar 3% şi în plus preţurile sunt mult mai mici ca anul trecut. În consecinţă agricultorii obţin venituri mult mai mici

Astfel, pe piețele externe au ajuns 31.000 de tone de prune, cu o mie de tone mai mult față de anul 2017. În stocuri mai rămâne o cantitate similară de prune.

ANSA susţine că pentru prima dată, pe piața externă au fost comercializate circa 2.100 tone de vișine, peste 5.700 tone de piersici și 1.900 tone de caise - toate în stare proaspătă. Conform prognozelor, în acest an va crește și cantitatea de struguri livrați peste hotare.

Criză de proporții

"Cu toate că exporturile au crescut și continuă să crească semnificativ, agricultorii noștri se confruntă cu o criză de proporții, fiindcă potențialul de export este cu mult mai mare decât se exportă la ora actuală", se precizează într-un comunicat ANSA.

Directorul General al ANSA, Gheorghe Gaberi susţine că printre prioritățile Agenției este şi facilitarea exportului de produse horticole, menţionând necesitatea extinderii arealului piețelor de desfacere a fructelor, strugurilor și a legumelor.

Totodată şeful ANSA a abordat și problema calității și sortimentului de fructe și struguri, de care depinde în mare măsură accesul pe piețele din afara țării.

Anterior Iurie Fală, director executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova susţine că în acest an Moldova va strânge cea mai mare recoltă de mere din ultimii 10 ani, dar acest rezultat este afectat de evoluţiile de pe pieţele externe şi anume scăderea preţurilor la fructe.

"Dacă vorbim de prețuri, atunci situația de pe piață este influențată de câțiva factori regionali: dacă anul trecut am exportat mai mult de 10 mii tone de prune în UE, care a fost afectată de înghețuri, în anul curent ei au abundență de fructe. Dacă vorbim despre piața Federației Ruse - țara parcurge niște fenomene economice: în urma sancțiunilor rubla se devalorizează, iar puterea de cumpărare scade. În plus, creșterea recoltelor în Rusia încetinește ritmul importurilor”, a menționat Iurie Fală pentru Mold-Street.

Datele statistice arată că în 2017 Moldova a exportat legume și fructe în valoare de peste 300 milioane de dolari, semințe și fructe oleaginoase - de 240 milioane de dolari și cereale și preparate pe bază de cereale - de peste 198 milioane de dolari. 

În acest an exporturile sunt în creştere şi ar putea depăşi nivelul din 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării