main logo
742

ANRE va aproba prețurile plafon pentru carburanți o dată la trei luni

Prețurile plafon pentru carburanți vor fi stabilite trimestrial, și nu o dată la două săptămâni cum este în prezent. Modificarea legii a fost propusă de către deputatul neafiliat Vladimir Cernat, fiind votată astăzi de Parlament în lectură finală.

ANRE va aproba prețurile plafon pentru carburanți o dată la trei luni

Astfel, proiectul în cauză vine să modifice și să completeze art. 4 alin. (4) al Legii privind piaţa produselor petroliere nr. 461 din 30.07.2001, prin extinderea perioadei pentru stabilirea de către Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică a prețurilor plafon, de la 2 săptămâni la 1 trimestru, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Totuși, ANRE va putea interveni și pe parcursul celor trei luni, în cazul devierilor de 10% ale cotațiilor medii Platts, care duc la majorarea sau la micșorarea prețurilor plafon pentru carburant.

Totodată, ANRE va fi obligată să micșoreze prețurile dacă devierile cotațiilor duc la diminuarea acestora, dar le poate majora numai la solicitarea agenților economici.

Necesitatea acestor modificări și completări derivă din impactul social sporit negativ ce a fost determinat de ultimele acte administrative ale Agenției Naţionale pentru Reglementare în Energetică de plafonare a prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere principale, generând proteste în masă. 

Aceste acte de plafonare, într-un final, au și fost contestate în interesele consumatorilor în instanțele de judecată competente, fiind invocată netransparență în procesul de formare și plafonare a prețurilor pentru produsele petroliere.

Cert este că, la etapa actuală Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să modifice Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere și să asigure un grad mai înalt de transparență în acest proces, însă în prezent cea mai optimă soluție până la identificarea procedurii necesare este stabilirea trimestrială a prețurilor plafon.

Drept urmare, în cazul majorării constante a cotațiilor Platts, stabilirea trimestrială a prețurilor plafon va reduce din impactul social, comparativ cu stabilirea acestora odată la două săptămâni.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării