9 610
7
ANRE: Energia electrică se scumpește. Prețurile noi din Moldova
9 610
7

Tariful de furnizare a energiei electrice de către Gas Natural Fenosa a fost majorat cu 9,6 bani, iar în cazul companiei Furnizare Energie Electrică Nord – cu 31,6 bani.

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis vineri, 16 august, după dezbateri în ședința publică, majorarea cu 5,58 la sută a prețului reglementat la energia electrică furnizată populației de către compania Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

Potrivit hotărârii ANRE, prețul la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie consumatorilor casnici a fost stabilit la nivel de 189 bani pentru un kilowatt/oră, față de cel actual de 179, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Pentru consumatorii ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) prețul a fost redus de la 160 la 153 bani pentru un kW/oră și pentru consumatorii racordați la rețelele de distribuție de tensiune înaltă (35, 100 kV), a fost majorat de la 134 bani pentru un kWh/oră la 138 bani.

Compania a prezentat o cerere de revizuire a prețurilor la 10 aprilie 2019 și, după încheierea noilor contracte, a depus o solicitare actualizată la 10 iulie.

Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL a solicitat un preț reglementat la energia furnizată populației de 194 bani/kWh sau cu 8,6 la sută mai mult față de tariful în vigoare, pentru consumatorii racordați la rețelele de tensiune medie – de 158 bani, iar a celor racordați la rețelele înalte – 148 bani.

Ajustarea tarifelor este necesară pentru acoperirea majorărilor de preț a energiei electrice importate, costurilor de producție, devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent și pentru asigurarea sustenabilității livrărilor și plăților în sector, s-a menționat în ședința publică a ANRE. 

Pe parcursul anului 2019, cel mai sensibil și nestabil indicator a fost rata de schimb valutar, care a înregistrat cele mai mari fluctuații de apreciere și depreciere din ultimii ani. 

De aceea, s-a propus utilizarea cursului valutar efectiv în acest an de 17,58 lei pentru un dolar SUA, față de 16,83 lei pentru un dolar luat în calcul la stabilirea prețului reglementat în 2018.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a fost operată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la 15 iunie 2018, când s-a decis, după dezbateri în ședința publică, reducerea în medie cu 10 la sută a tarifului la energia electrică. 

Prețul la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie consumatorilor casnici a fost stabilit la nivel de 179 bani pentru un kilowatt/oră.

Totodată, Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acceptat parțial solicitarea de revizuire a prețului de reglementare solicitat de societatea „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE Nord) și a decis, după dezbateri în ședința publică, o majorare cu 16,7 la sută a prețului la energia electrică furnizată populației de FEE Nord.

Potrivit hotărârii ANRE, prețul la energia electrică furnizată de FEE Nord consumatorilor casnici a fost stabilit la nivel de 223 bani pentru un kilowatt/oră, cu 10 bani mai puțin decât a solicitat furnizorul de energie electrică din nordul Republicii Moldova. 

Pentru consumatorii finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV), a fost stabilit un preț de 163 bani pentru un kilowatt/oră, față de solicitarea companiei de 209 bani.

Noile prețuri reglementate vor intra în vigoare din data publicării, s-a anunțat în ședința publică a ANRE.

Administrația societății FEE Nord a fost atenționată că cheltuielile suportate de întreprindere și costurile de producție sunt mult mai înalte, decât în cazul altor companii, ca urmare și prețurile reglementate la energia livrată consumatorilor finali sunt mai mari.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a fost operată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la 15 iunie 2018, când s-a decis, după dezbateri în ședința publică, reducerea de la 212 la 191 de bani/kWh a tarifului la energia electric furnizată consumatorilor casnici din nordul țării.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter