main logo
615

ANRE anunță o ședință privind ajustarea tarifelor la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță pentru 16 august ședință publică în cadrul căreia vor fi examinate și supuse aprobării tarifele de distribuție și prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice

ANRE anunță o ședință privind ajustarea tarifelor la energia electrică

În ședința publică vor fi examinate și aprobate tarifele de distribuție a energiei electrice și a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice, prestate de către RED Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, precum și RED Nord și Furnizarea Energiei Electrice Nord, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL a solicitat un tarif la energia furnizată populației de 1,94 lei/kWh sau cu 8,6 la sută mai mult față de tariful în vigoare, respectiv 1,79 lei/kWh. Compania din nordul Moldovei a solicitat o creștere cu 22,46 la sută a tarifului, până la 2,34 lei/kWh, față de tariful în vigoare de 1,91 lei/kWh.

Proiectul hotărârii deocamdată nu a fost publicat, însă, anterior, Octavian Calmîc, director al ANRE, declara că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică propune spre examinare în ședință publică majorarea cu 3,2 la sută, până la 1,85 lei pentru un kilowatt/oră la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL De asemenea, ANRE propune spre examinare în ședință publică o majorare cu 14,9 la sută, până la 2,19 lei/kWh a tarifului la energia electrică furnizată de societate SA Furnizarea Energiei Electrice Nord.

Ajustarea tarifelor este necesară pentru acoperirea majorărilor de preț a energiei electrice importate, costurilor de producție, devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent și pentru asigurarea sustenabilității livrărilor și plăților în sector. 

Pe parcursul anului 2019, cel mai sensibil și nestabil indicator a fost rata de schimb valutar, care a înregistrat cele mai mari fluctuații de apreciere și depreciere din ultimii ani. De aceea, conducându-ne de politica BNM, s-a propus utilizarea cursului valutar stabilit conform Legii bugetului pentru anul 2019. Bugetul de stat a fost construit pe un curs de 17,2 lei pentru un dolar.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a fost operată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la 15 iunie 2018, când s-a decis, după dezbateri în ședința publică, reducerea în medie cu 10 la sută a tarifului la energia electrică. Prețul la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie consumatorilor casnici a fost stabilit la nivel de 179 bani pentru un kilowatt/oră, față de cel anterior de 199. 

Pentru consumatorii casnici din nordul țării, clienți ai societății Furnizare Energie Electrică Nord tariful a fost redus de la 212 bani pentru un kWh la 191 de bani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării