main logo
774

ANRE a aprobat metodologia de calcul a prețurilor la carburanți

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi, 12 octombrie, Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

ANRE a aprobat metodologia de calcul a prețurilor la carburanți

Potrivit ANRE, este un act care corespunde ultimelor modificări la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere, transmite Știri.md.

Metodologia reglementează modul de calculare de către ANRE a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, modalitatea de calculare a marjei comerciale specifice la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, modul în care agenții economici stabilesc prețurile reieșind din prețurile maximale publicate de Agenție etc. 

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard (benzina COR 95 și motorină) va asigura protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere, menționează ANRE.

"Metodologia mai prevede și unele reglementări specifice, potrivit cărora agenții economici pot comercializa cu amănuntul și alte tipuri de produse petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime doar cu condiția vânzării la aceeași stație de alimentare și a produselor petroliere principale de tip standard, consumatorul având libertatea alegerii produsului și comparării prețurilor stabilite de către regulator pentru produsele de tip standard, cu prețurile celorlalte tipuri de produse similare.

Documentul prevede obligativitatea agenților economici să raporteze Agenției toate prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere care urmează a fi aplicate în ziua/zilele următoare. 

Acestea urmează a fi raportate în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare stație de alimentare, până la ora 16:00, prin intermediul unei platforme electronice elaborate și gestionate de către ANRE", se mai menționează în comunicatul emis de ANRE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării