main logo
382

ANI anunță câți funcționari și-au depus declarațiile de avere și interese personale până la 31 martie

În perioada de depunere a declarațiilor de avere și interese personale, mai exact 01 ianuarie – 31 martie, în Sistemul electronic ”E-Integritate”, s-au înregistrat 57.569 de subiecți ai declarării averii şi intereselor personale. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, de către președintele ANI, Rodica Antoci.

ANI anunță câți funcționari și-au depus declarațiile de avereANI anunță câți funcționari și-au depus declarațiile de avere.

Conducerea Autorității a venit cu cuvinte de mulțumire către reprezentanții Băncii Mondiale în Republica Moldova, prin intermediul cărora a fost posibil alocarea resurselor financiare ce a permis crearea și lansarea sistemului ”E-Integritate”. Au fost spuse cuvinte de mulțumire Cancelariei de Stat pentru aportul direct și consecvent în lansarea priorităților și antrenarea tuturor subiecților statului, fapt ce în final a permis lansarea oficială - la 28 decembrie 2017 a Sistemului electronic ”E-Integritate”.

Pe perioada de depunere a declarațiilor, în Sistemul electronic ”E-Integritate”, s-au înregistrat următoarele: 

- număr de subiecți ai declarării averii şi intereselor personale înregistrați în sistem - 57.569; 

- numărul de declarații anuale depuse – 55.539; 

- numărul de declarații depuse în total - 58.080; 

- declarații cu caracter repetitiv – 4.261. 

Comparativ cu datele din Raportul ANI pentru semestrul I a anului 2017 - în perioada de 1 ianuarie – 31 martie, ANI a recepționat pe suport de hârtie: 46.257 declarații de avere şi interese personale, din care 44.995 au fost declarațiile anuale.

Președintele ANI, Rodica Antoci a menționat că pentru ANI, acest rezultat este de un succes impunător, luând în considerație următoarele aspecte: primul an de implementare a depunerii declarației în format electronic; capacitățile destul de reduse ale Autorității, deoarece instituția este în curs de reorganizare, având un corp de funcționari publici, din doar 7 consultanți pe domeniul de specialitate; volumul destul de mare al lucrului efectuat în paralel, au fost organizate 42 de instruiri şi au fost instruiţi peste 1.800 de subiecţi ai declarării. 

,,Misiunea noastră rămâne a fi transparenți, prin informarea neîntârziată a societăţii despre problemele şi preocupările prioritare în domeniul său de specialitate, prin asigurarea integrităţii funcției publice, prin exercitarea controalelor declaraţiilor de avere, prin respectarea cadrului legislativ cît şi prin ridicarea încrederii în faţa cetăţenilor Republicii Moldova - că toţi angajaţii din sectorul public î-şi desfăşoară atribuţiile funcţionale imparţial şi obiectiv", a mai accentuat Rodica Antoci.

În linii mari, Rodica Antoci a trasat și unele sarcini importante, cum ar fi: semnarea unor acorduri pe intern, la nivel național, cu  instituții de diferit domeniu și competențe, ca într-un ansamblu să sporească cultura integrității instituționale și reducerea gradului de corupție printre funcționari și demnitari, precum și semnarea Acordurilor de cooperare între instituțiile similare, de profil, atât cu statele din vecinătate, cât și cu unele mai îndepărtate. 

Conducerea ANI consideră că etapa actuală ce ține de implementarea Sistemului informațional ”E-Integritate” este, la moment, o reușită, ce necesită dezvoltare continuă, fapt ce ar permite intercalarea unor anumite date cu rețeaua transfrontalieră de declarare a averilor de către demnitari din Europa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării