main logo
2518

Andrei Spînu: Moldovagaz trebuie să semneze un nou acord cu Gazprom

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, consideră că Moldovagaz ar trebui să discute şi să semneze un nou acord cu Gazprom.

Andrei Spînu: Moldovagaz trebuie să semneze un nou acord cu GazpromFoto: adevarul.ro

Potrivit Infotag, el a afirmat acest lucru luni seară, la postul de televiziune Pro TV Chişinău, transmite Știri.md.

"Acordul a fost semnat într-o situaţie foarte dificilă şi nefavorabilă pentru noi pe piaţa europeană a resurselor energetice. În situaţia actuală, aceasta este o afacere bună. Dar sunt multe întrebări, va fi necesar să revenim şi să discutăm termenii noului contract", a spus Spînu.

El a amintit că acordul a fost semnat în 2008 şi apoi a fost prelungit de mai multe ori.

"Au fost operate 19 modificări la acord. Ambele părţi sunt de acord că este necesar să se discute şi să semneze un nou contract", a menţionat viceprim-ministrul.

El a reafirmat că nu există condiţionări politice în acord.

Răspunzând la întrebările referitoare la publicarea formulei de calcul al preţului gazului şi a termenilor contractului, acesta s-a exprimat în favoarea publicării contractului.

"Am vorbit deja în favoarea publicării contractului. Am publicat protocolul pe care l-am semnat cu domnul Miller în numele Guvernului. Însă acordul a fost semnat de Moldovagaz şi Gazprom. Conţine o clauză de confidenţialitate. În şedinţa Consiliului de Supraveghere al Moldovagaz din 17 ianuarie s-a pus din nou problema publicării contractului.

Dar Consiliul este format din şase persoane – patru de la Gazprom şi doi de la Moldovagaz. Reprezentanţii Gazprom au votat împotriva includerii acestei probleme pe ordinea de zi. Dar vom pune această problemă de fiecare dată", a spus Spînu.

El a mai spus că, până la sfârşitul săptămânii, va fi anunţat un tender pentru selectarea unei companii care să efectueze auditul datoriei istorice a Moldovagaz faţă de Gazprom.

Spînu speră că se va reuşi organizarea tenderului şi selectarea companiei în termenul convenit cu Gazprom – înainte de începutul lunii mai.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării