main logo
492

Analiză CPR: Calitatea drumurilor din ţară, în continuă scădere

Republica Moldova se află pe ultimele poziţii ale clasamentului internaţional după calitatea drumurilor. Doar o treime din drumurile naționale sunt calificate ca bune.

Analiză CPR: Calitatea drumurilor din ţară, în continuă scădereAnaliză CPR: Calitatea drumurilor în ţară, în continuă scădere

Aceasta se arată într-o analiză a CPR Moldova, publicată de data aceasta despre corupția și neregulile legate de gestionarea fondurilor publice destinate drumurilor, transmite Știri.md

Acestea au fost depistate în timpul mai multor deplasări în localitățile unde au avut loc reparații și renovări ale drumurilor în cadrul programului „Drumuri Bune pentru Moldova”.

Astfel, potrivit analizei, reţeaua drumurilor publice practic nu s-a extins în ultimii ani. 

„La repartizarea mijloacelor pentru reabilitarea drumurilor, numărul de locuitori, starea actuală a drumurilor şi investiţiile anterioare nu servesc drept criteriu pentru distribuirea fondurilor. Programele de reabilitare a drumurilor implementate „în grabă” în 2014 şi 2018 au adus mai multe beneficii antreprenorilor decât cetăţenilor. Companiile au câştigat contracte de zeci şi sute de milioane de lei, finanţate din banii publici, dar nu au „făcut faţă” nici în ceea ce privește termenul de executare, nici calitatea lucrărilor. Procesul de achiziţii defectuos şi lipsa unui management adecvat al contractelor s-au soldat cu preţuri exagerate şi drumuri de calitate proastă", se arată într-un comunicat.

În analiză sunt specificate o serie de încălcările şi riscuri de fraudă în procesul de achiziţii din cadrul proiectului cum ar fi: divizarea nejustificată a achiziţiilor de lucrări; admiterea la concurs a companiilor interdependente; descalificarea nejustificată a ofertanţilor care au oferit un preţ mai mic; riscuri de coluziune şi aranjare a achiziţiilor; recepţia lucrărilor neexecutate sau executate necalitativ; suprapunerea lucrărilor de reparaţie; neasigurarea remedierii defectelor ș.a.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării