main logo
423

Amenzi mai mari pentru încălcarea legislației de protecție a mediului

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a propus majorarea mai multor amenzi pentru încălcarea legislației de protecție a mediului.

Amenzi mai mari pentru încălcarea legislației de protecție a mediuluiFoto: ipn.md

Aceasta după ce a examinat inițiativa Ministerului Justiției de a modifica Codul Contravențional al Republicii Moldova, transmite Știri.md

Astfel, se propune majorarea cuantumului existent pentru contravențiile silvice, cu până la 16.000 de lei, iar pentru folosirea neautorizată a terenurilor din fondul forestier și spațiile verzi se propune o amendă de  circa 17.500 de lei.

La fel, MADRM propune majorarea cuantumului sancțiunilor pentru  nerespectarea regimului de protecție și folosință a apelor. Astfel, pentru darea în exploatare a întreprinderilor, a imobilelor comunale și de altă natură fără construcţiile și instalațiile care să prevină impurificarea și infectarea apelor sau influenta lor dăunătoare se propune o amendă de până la 15.000 de lei, comparativ cu 1,5 mii lei, în prezent.  Același cuantum se propune și pentru spălarea vehiculelor, utilajelor și ambalajelor în apele naturale, în preajma lor și în alte locuri neautorizate.

La capitolul contravențiilor pentru nerespectarea modului de protecție și folosință a subsolului, ministerul propune majorarea cuantumului existent de 900 lei pentru folosirea neautorizată a subsolului, încălcarea cerințelor și regulilor de înhumare (depozitare) în subsol a substanțelor și a deșeurilor nocive sau a apelor uzate până la 9.000 de lei.

„Beneficiul material, cât și cel financiar, în cele mai frecvente cazuri, din practică au demonstrat că, acestea acoperă substanțial amenda aplicată contravenientului, iar prejudiciul adus mediului prin acțiunile ilegale, în cele mai multe cazuri, nu poate fi cuantificat în raport cu măsurile ce se impun pentru aducerea în stare inițială”, a subliniat în context, Secretarul de Stat, Maxim Popov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării