main logo
592

Alaiba: Exporturile de produse agricole moldovenești în UE s-au triplat

Exporturile de produse agricole moldovenești s-au triplat în urma liberalizării comerțului cu Uniunea Europeană (UE), informează ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Alaiba: Exporturile de produse agricole moldovenești în UE s-au triplatFoto: Imagine simbol

„Într-o perioadă dificilă, marcată de imprevizibil, noi am făcut alegerea corectă, reorientându-ne comerțul spre Uniunea Europeană – un partener stabil și de încredere. Mai mult de atât, faptul că UE a prelungit liberalizarea comerțului pentru încă un an este o șansă enormă pentru exportatorii noștri”, a notat ministrul pe o rețea socială, transmite Știri.md.

Potrivit lui, înainte de liberalizare, exporturile pentru produsele contingentate însumau 26,9 milioane  de dolari americani. În 2023, fermierii din țara noastră au ajuns la 89,5 milioane de dolari – de 3,5 ori mai mult în doar trei ani. 

Astfel, subliniază Alaiba, agricultorii au reușit să devină mai competitivi și să-și găsească noi piețe, în Europa. 

De asemenea, sunt produse care au depășit cu mult cotele prevăzute:

- Struguri – cu 62%; 

- Prune – cu 300%; 

- Cireșe – cu 93%.

„Aceste rezultate reprezintă cea mai bună dovadă că produsele noastre sunt din ce în ce mai apreciate pe piețele europene. Aceasta este economia pe care o construim: una care ne conectează cu Occidentul și unde antreprenorii noștri pot concura la nivel global. Acesta este drumul pe care trebuie să meargă Republica Moldova”, mai notează ministrul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării