main logo
505

AIPA va oferi subvenții de 65 milioane lei pentru agricultori

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a acceptat până în prezent dosarele depuse de 440 de fermieri care vor primi subvenții pentru dezvoltarea afacerilor agricole în sumă de 64,4 mln lei.

AIPA va oferi subvenții de 65 milioane lei pentru agricultori

În total, Agenția a recepționat 887 cereri de sprijin financiar, cu aproape 10% mai mult comparativ cu numărul de dosare recepționate în perioada similară a anului trecut, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Cele mai multe cereri de subvenționare sunt pentru achiziția de tehnică și utilaj agricol. În acest sens, conform situației de la mijlocul lunii mai, AIPA a autorizat spre plată 272 dosare, în valoare totală de circa 28 mln de lei, pentru achiziția a 790 unități de tehnică și utilaj agricol performant. 

Agricultorii solicită, de asemenea, subvenționarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare. În top mai sunt și subvențiile pentru înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive. 

Totodată, anual, 5% din valoarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, ceea ce constituie circa 45 mln de lei, sunt direcționate pentru acordarea subvențiilor în avans pentru tineri și femeilor fermier ce se lansează pentru prima dată în proiecte start-up. În anul curent, deja 21 de producători agricoli debutanți și-au inițiat afaceri, cu un plan de investiții de peste 18 mln lei, ce vor genera crearea a peste 70 locuri noi de muncă.

În acest an, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural constituie circa 900 mln de lei.

În anul 2018, AIPA a recepționat 7417 cereri de solicitare a sprijinului financiar pentru 4411 producători agricoli unici, în valoare totală ce a depășit 1 miliard de lei. 

Urmare a subvențiilor solicitate, a fost posibilă atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial, dar și în sectoarele conexe acestuia, în mărime de circa 6 mlrd lei, cu peste 15% mai mult față de investițiile efectuate de producătorii agricoli în anul 2017. Investițiile efectuate au generat crearea a 4635 locuri noi de muncă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării