main logo
491

AIPA va acorda subvenții în avans pentru mai mulți fermieri începători

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a aprobat spre plată 13 din cele 18 cereri depuse în cadrul celui de-al treilea apel aferent subvenţiilor în avans şi va acorda fermierilor începători circa 8 mil. lei.

AIPA va acorda subvenții în avans pentru mai mulți fermieri începători

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul AIPA, de la 1 februarie şi până la 8 aprilie, tinerii şi femeile fermier au depus 21 de cereri în sumă de 18 mil. lei, însă trei dosare nu au corespuns criteriilor de eligibilitate, iar alte trei au fost respinse la etapa de examinare, transmite Știri.md

Alte două dosare urmează a fi examinate suplimentar de către reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. 

Cele mai multe cereri (cinci) de subvenţionare au fost depuse de fermierii care planifică să investească în înfiinţarea plantaţiilor multianuale pe o suprafaţă de circa 16 hectare. Alţi trei solicitanţi de subvenţii doresc să investească în domeniul zootehnic (sectorul apicol, creşterea animalelor şi creşterea prepeliţelor).

Conform datelor din proiectele ce urmează a fi dezvoltate, se planifică efectuarea investiţiilor în sectorul agricol de peste 11 mil. lei, care vor genera crearea a peste 50 de locuri de muncă.

Programul de acordare a subvenţiei în avans prevede că tinerii şi femeile pot beneficia din partea statului, pentru lansarea unei afaceri în agricultură, de o sumă de 65% din valoarea proiectului investiţional. Alte 35% constituie contribuţia proprie. Prima tranşă, de 75% din valoarea subvenţiei, va fi acordată în momentul semnării contractului, iar cea de-a doua tranşă, de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăşi doi ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării