main logo
3024

Agricultorii se plâng de prea multe ploi: Culturile sunt în pericol

Dacă anul trecut agricultorii se plângeau că seceta le distruge culturile, în acest an se plâng de prea multă apă.

Agricultorii se plâng de prea multe ploi: Culturile sunt în pericolFoto: agro.bafs.ro

Ploile abundente din nordul Republicii Moldova au favorizat apariţia buruienilor, a dăunătorilor şi a bolilor pentru culturile din câmp sau livezi. Din cauza umidităţii ridicate, oamenii nu pot face lucrările specifice de protecţie a plantelor, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Mihai Eftodii are o plantaţie de căpşune în satul Ocolina, raionul Soroca. Din cauza ploilor, fructele se strică pe camp.

„A fost o umiditate foarte mare, chiar şi ceaţă densă , ploi încontinuu, ceea ce nu ne-a permis de a intra cu mijloacele tehnice în câmp pentru a efectua lucrările de protecţie. Asta a dus la apariţia bolilor, care depind de condiţiile climaterice şi anume la putregaiul cenuşiu”, spune Mihai Eftodii, agricultor din Soroca.

Fermierul are şi o livadă de mere. Tot din cauza precipitaţiilor, nu s-au putut face tratamentelele necesare împotriva dăunătorilor.

„Este mult mai greu de a o trata decât de o preveni această boală, însă, ne luptăm şi sperăm să ca la sfârşit să avem o roadă calitativă şi o recoltă bogată”, a declarat agricultorul.

Situaţia este asemănătoare şi în cazul culturile de cereale.

„Orice ploaie aduce mai mult folos decât pagubă. Dacă vrem să avem grâu de calitate trebuie să-i oferim şi micro şi macro elemente. 

Dacă anii precedenţi am stropit o dată, anul acesta stropim a doua oară, pentru că se îmbolnăvesc mai repede”, susține Pavel Cebotari, un alt agricultor din Soroca.

În nordul Republicii Moldova au căzut frecvent precipitaţii, iar pe alocuri chiar şi grindină. 

La şedinţa Guvernului de joi, ministrul agriculturii a anunţat că a cerut executivului alocarea a 47 de milioane de lei, din fondul de rezervă, pentru a acoperi pagubele produse de intemperii. 

Potrivit ministrului, doar într-o lună şi jumătate, au fost afectate 29 de localităţi din 14 raioane. 

Fermierii trebuie să vină cu o cerere în adresa autorităţilor locale, iar o comisie a situaţiilor excepţionale ar urma să estimeze valoarea pagubelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării