main logo
593

Agricultorii, îngrijorați: Recolta de grâu ar putea fi compromisă

O bună parte din recolta de grâu de toamnă ar putea fi compromisă de secetă în raionul Ştefan Vodă, spun agricultorii. Aceştia se plâng că au terenurile uscate de două luni.

Agricultorii, îngrijorați: Recolta de grâu ar putea fi compromisăFoto: publika.md

Responsabilii de la Consiliul Raional anunţă că deja e afectată jumătate din 18 mii de hectare semănate cu grâu de toamnă. Agricultorii sunt îngrijoraţi şi spun că dacă nu va ploua în următoarea perioadă, nu vor avea ce recolta, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Andrei Ştefan din satul Cioburciu a semănat toamna trecută 600 de hectare de grâu. 90 la sută din terenuri sunt grav afectate de secetă.

"Ce aşteptări putem avea, ne gândim doar la roadă, dar motorina s-a scumpit, îngrășămintele s-au scumpit. Iată, pe aceste terenuri au folosit şi îngrăşăminte şi erbicide. Cu părere de rău, nu ştiu, nu ştiu... Nu am avut ploi. Ultima dată când a plouat, au căzut 8 mm, dar vedeţi că în pământ sunt crăpături. E jale mare...", a spus agricultorul.

Agricultorul dispune de un sistem de irigare, dar nu-l poate folosi la capacitate maximă: "Acest lan de grâu a fost irigat de două ori, toamna trecută, după ce a fost semănat şi ultima dată, acum aproximativ două săptămâni. Efectul se vede cu ochiul liber. Grâul este perfect verde, plantele sunt într-o stare satisfăcătoare, iar spicul e deja format. Fermierul, însă, a fost nevoit să oprească temporar irigarea din cauza vântului puternic".

Şi cum terenurile sunt irigate parţial, doar 20 din cele 600 de hectare vor da roadă de grâu, spune agricultorul.

"Prognoza e o recoltă de 3,5 tone, poate patru, dar mai mult nu va fi, pentru că nu irigăm cât e necesar, dar încercăm să ajungem pe o suprafaţă mai mare. Nu dăm 300 de metri cubi de apă la hectar, cum ar trebui, dar 150, 180 ca să ajungem şi la celălalt teren", a declarat Andrei Ştefan, agricultor.

Într-o situaţie şi mai gravă este Serghei Şchiopu. El a cultivat toamna trecută șapte hectare de grâu. Dacă în anii cei buni recolta ajungea la șapte tone pe hectar, acum, agricultorul speră să obţină măcar două tone la hectar.

"Foarte rău. În toamnă ploaie nu a fost. În primăvară am aşteptat ploi şi nu sunt, irigare nu avem chiar dacă suntem pe malul Nistrului. Salvare nu este, numai ploaie să fie. Grâul e în spic, dar are o şchioapă, ce poate fi? E jale mare", a spus Serghei Şchiopu, agricultor.

Vicepreşedintele Consiliului Raional Ştefan Vodă, Valentina Barbei, responsabil de domeniul agriculturii, spune că, în acest an, agricultorii din raion au semănat grâu de toamnă 18 mii de hectare, dar 50 la sută din terenuri sunt deja afectate de secetă.

"Se repetă scenariul anului 2020, ne confruntăm din nou cu o calamitate naturală - seceta. Semănăturile de toamnă sunt într-o situaţie critică. Sunt semne care arată că ne putem aştepta la compromiterea recoltei aşteptate", a precizat Valentina Barbei.

Am încercat să aflăm care este situaţia şi în alte raioane. Şeful Direcţiei politici în sectorul vegetal de la Ministerul Agriculturii, Veaceslav Grigoriţă, ne-a spus că instituţia adună informaţii din teritoriu şi că în următoarele săptămâni va putea prognoza recolta de grâu. 

În acest an au fost semănate 255 de mii de hectare, cu 70 de mii mai puţine faţă de anul trecut. Pe de altă parte, Serviciul Hidrometeorologic prognozează pentru 2022 o recoltă de trei tone şi jumătate la hectar, iar estimările sunt optimiste, având în vedere că în ultimii 10 ani s-au recoltat în medie trei tone de grâu la hectar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării