main logo
477

Agricultorii ar putea procesa anul acesta circa 370 mii tone de mere

În Moldova, ar putea fi procesate 350-370 mii tone din recolta de mere din anul 2019.

Agricultorii ar putea procesa anul acesta circa 370 mii tone de mere

Potrivit EastFruit, o astfel de prognoză a operatorilor moldoveni de pe piața fructelor se bazează pe mai mulți factori. Primul îl reprezintă volumul-record de procesare a merelor, înregistrat anul trecut, transmite Știri.md cu referire la Noi.md

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care coincide cu statisticile, până la sfârşitul anului trecut, patru fabrici autohtone de producere a concentratelor au prelucrat 329 mii tone de mere din recolta - 2018. În plus, în iarna și primăvara anului 2019, întreprinderile au acceptat pentru prelucrare din frigidere încă 12-13 mii tone din această materie primă. 

Procesul de recoltare a merelor tehnice pentru aproape întreg sezonul trecut a avut loc în condiții foarte dificile de logistică de depozitare și de transport. Cu toate acestea, procesatorii și partenerii lor agricoli au gestionat fără pierderi semnificative (acestea fiind apreciate de specialiști ai Ministerului Agriculturii în intervalul 1,5-2 mii tone, de experții asociațiilor industriale – pînă la 5 mii tone).

Al doilea factor important este așteptarea unei recolte de mere suficient de înalte în acest an, la nivelul anului trecut – aproximativ 665 mii tone. Ce-i drept, nu toți experții din Moldova sînt de acord cu un prognostic atît de optimist. Cu toate acestea, mulți dintre ei sînt de acord că polenizarea insuficientă influenţează calitatea fructelor (vremea a fost răcoroasă și umedă în toată țara). 

Din această categorie a factorilor face parte ploile abundente cu vînt puternic și grindină repetată. Avînd în vedere acest lucru, se crede că vor fi procesate cel puțin 350-370 mii tone de mere. Sezonul de prelucrare al merelor de vară din noua recoltă a început, în Moldova, în ultima săptămână a lunii iulie. 

Doar două întreprinderi (din Orhei și Soroca) le acceptă la un preț relativ bun pentru această materie primă - 1,10-1,25 lei / kg (0,06-0,07 USD / kg), la nivelul prețului anului trecut în aceeași lună.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării