main logo
828

Agricultori: Vom avea de suferit nu doar noi, dar și oamenii

Situaţie dezolantă în sudul ţării, unde ploile puternice de săptămâna trecută au compromis sute de hectare de culturi agricole.

Agricultori: Vom avea de suferit nu doar noi, dar și oamenii

Printre localitățile afectate se numără și satul Vadul lui Isac, din raionul Cahul, transmite Știri.md cu referire la tvc.md.

Echipa de filmare a mers la fața locului și a reușit să discute cu Vasile Grădinaru, un agricultor din localitate, care a declarat că în acest an pierderile vor fi semnificative pentru el.

Potrivit lui, consecințele ploilor devastatoare vor fi resimțite nu doar de fermieri, dar și de cetățeni, pentru că pierderile suferite de agricultori vor duce la scumpirea pâinii, principalul produs alimentar.

Vasile Grădinaru este unul dintre producătorii agricoli din satul Vadul lui Isac, raionul Cahul, care va suporta pierderi esențiale în acest an. Ploaia cu grindină, care s-a abătut asupra localităţii acum câteva zile, a făcut prăpăd din culturile pe care le-a semănat în acest an.

Vasile Grădinaru: „Avem grâu, orz, floarea soarelui, porumb, dar ca anul ăsta nu a fost niciodată. Uitaţi-vă la grâu, este ceva straşnic. Noi dacă vom scoate de aici ceva.”

Bărbatul spune că doar în cele 500 de hectare, semănate cu grâu şi orz, a investit milioane de lei. Acum are mari îndoieli că va obține vreun venit din munca depusă.

Vasile Grădinaru: „Tot grâul este afectat aici, este straşnic. Uitaţi-vă, acesta galben este pierdut. Am dat îngrăşăminte binişor şi în toamnă şi în primăvară. Investiţiile au fost puternice, dar rezultat – zero. Avem datorii, avem credite. Merge vorba de milioane.

Agricultorul este convins că aceste calamităţi vor avea consecințe grave, în primul rând, pentru că se va scumpi pâinea, principalul produs alimentar. Dacă autoritățile nu vor interveni, pentru a remedia situația, vor avea de suferit nu doar producătorii, dar și oamenii, mai spune Vasile Grădinaru.

Vasile Grădinaru: „Vor fi probleme. Anul acesta va fi straşnic. Se scumpeşte şi grâul, se scumpeşte şi pâinea. Nu ştiu ce va fi, dar nu e bună treaba. Aşteptăm. O să vedem, poate Guvernul cu ceva ne ajută. Promisiuni, promisiuni, dar o să vedem.”

Premierul Ion Chicu a anunţat anterior că despre consecințele ploilor cu grindină, din ultimele zile, s-a discutat la Guvern.

Prim-ministrul nu a exclus că din bugetul de stat ar putea fi alocați bani pentru sprijinirea celor care au avut de suferit, acum autoritățile sunt însă la etapa în care acumulează informații despre pagubele suferite de oameni.

Până una alta, producătorii nu renunță atât de ușor și lucrează în sudoarea frunţii pentru a supravieţui, fiind gata chiar să o ia de la capăt.

Vasile Grădinaru: „Dacă nu se va face nimic şi ploile nu vor arăta rezultat, semănăm din nou. O să trecem la porumb, ceva o să punem.”

În cadrul unei conferinţe susținute online de Ministerul Agriculturii, reprezentanții Direcțiilor agricole au informat că nu dețin informații exacte privind pagubele înregistrate în fiecare localitate, din motiv că precipitațiile nu permit desfășurarea activităților în câmp.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării