main logo
808

ACUM cere explicații despre importul de electricitate din Transnistria

Un grup de deputați ai Blocului Politic ACUM DA PAS au expediat către Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică un demers prin intermediul căruia solicită informații despre cum are loc importul energiei electrice din partea stângă a Nistrului.

ACUM cere explicații despre importul electricității din TransnistriaACUM: Informații despre importul energiei electrice în partea stângă a Nistrului

Deputații semnatari susțin că s-ar desfășura netransparent, în afara cadrului legal, concursurile de selectare a furnizorilor de import a energiei electrice, organizate de către MEI, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit demersului, ca urmare a acestor acțiuni netransparente, „de mulți ani consumatorii din partea dreaptă a râului Nistru, achitând energia electrică, întrețin de fapt regimul separatist și contribuie la majorarea semnificativă a datoriilor țării pentru gazele naturale, livrate de Concernul Gazprom”. 

Deputații vor să știe „în baza căror legi MEI dispune de atribuții de organizare a grupului de lucru pentru selectarea furnizorilor de import a energiei electrice și de ce nu sunt publice cerințele față de importatorii de energie electrică”.

Deputații îi întreabă pe reprezentanții statului „de ce companiile care livrează energie electrică consumatorilor finali nu procură această energie în baza unor contracte bilaterale directe, încheiate în conformitate cu prevederile art. 70 al Legii cu privire la energia electrică, în modul transparent, public și nediscriminatoriu”. 

Aleșii poporului vor să mai cunoască „de ce, contrar cerințelor internaționale, se admite procurarea energiei electrice de import, de la un furnizor care nu achită gazul consumat pentru producerea energiei electrice”.

Autorităților statului li se cere să spună „de ce concursurile se desfășoară în mod închis, fără participarea experților și reprezentanților societății civile”.

Deputații semnatari sunt Alexandru Slusari, Igor Munteanu, Maria Ciobanu și Arina Spătaru.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării