main logo
365

Activele oficiale de rezervă, în scădere în luna decembrie

Activele oficiale de rezervă au constituit la sfârșitul lunii decembrie 2018: 2 995,19 milioane de dolari, în descreștere cu 19,4 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2018.

Activele oficiale de rezervă, în scădere în luna decembrie Activele oficiale de rezervă, în scădere în luna decembrie

Banca Națională a Moldovei menționează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută – 21,2 milioane de dolari, transmite Știri.md cu referire la IPN

Sunt menționate și plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova în valoare de 12,13 milioane de dolari, dar și plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 6,55 milioane de dolari. De asemenea scăderea a fost determinată și de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 2,24 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale – 6,89 milioane de dolari. Este vorba și despre veniturile de la gestionarea rezervelor valutare – 4,61 milioane de dolari, precum și despre înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanțelor primite de la Banca Europeană de Investiții pentru suport bugetar – 4,52 milioane de dolari.

Printre factori se mai numără și intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate – 4,39 milioane de dolari; intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit: 1,24 milioane de dolari, precum și reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 0,45 milioane de dolari. Alte intrări nete au constituit 0,62 milioane de dolari SUA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării