main logo
501

Activele oficiale de rezervă au atins un nou maxim

Activele oficiale de rezervă au atins un nou maxim istoric - 3 miliarde 49,8 milioane de dolari SUA, potrivit datelor făcute publice de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Activele oficiale de rezervă au atins un nou maxim

Datele BNM mai arată că activele oficiale de rezervă au crescut față de sfârșitul anului trecut cu peste 240 milioane de dolari, transmite Știri.md cu referire la Modpres.

Cea mai mare parte din rezerve, respectiv 1,65 miliarde de dolari, sunt menținute în valori mobiliare, iar 1 miliard 388 milioane reprezintă disponibilități și plasări la termen, inclusiv în bănci din străinătate.

Ultimele creșteri ale rezervelor valutare sunt determinate de intervențiile BNM pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută, evoluția cursului valutelor componente ale activelor față de dolarul SUA, veniturile de la gestionarea rezervelor valutare. 

„Evoluțiile favorabile ale cursului de schimb au permis creșterea rezervelor valutare, care depășesc în prezent 6 luni de importuri”, constata recent Banca Mondială.

După criza bancară din 2014, rezervele au scăzut cu circa un miliard de dolari și în octombrie 2015 au atins cel mai jos prag, respectiv 1,74 miliarde. 

După stabilizarea cursului leului, asanarea sistemului bancar și restabilirea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional, intrarea pe contul Ministerului Finanțelor a unor credite externe, Banca Națională a reușit să recupereze pozițiile pierdute, iar rezervele valutare au depășit nivelul dinaintea crizei. 

BNM intervine pe piața valutară internă doar în calitate de cumpărător de valută străină.

„Datorită creșterii rezervelor valutare, BNM poate continua procesul de relaxare a politicilor valutare, care rămân a fi încă destul de restrictive atât pentru business, cât și pentru populație. Altfel spus, Republica Moldova nu este într-o situație critică privind rezervele valutare și măsurile represive privind repatrierea valutei nu mai au o justificare economică”, este de părere economistul Veaceslav Ioniță.

Banca Națională precizează că activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri.

Datele Băncii Naționale arată că activele oficiale de rezervă au crescut în 2017 cu 598 milioane de dolari SUA, față de o majorare cu 470 milioane în anul 2016.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării