main logo
509

Acțiunile necesare pentru a putea exporta carne și ouă în UE, analizate la Chișinău

Situația din sectorul avicol în contextul obținerii dreptului de export al cărnii și ouălor de pasăre, categoria „B” în Uniunea Europeană a fost analizată astăzi la Chișinău la o întrunire cu operatorii din domeniu.

Acțiunile necesare pentru a putea exporta carne și ouă în UE, analizateAcțiunile necesare pentru a putea exporta carne și ouă în UE, analizate la Chișinău

Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Ion Sula a dat asigurări că instituția pe care o conduce va oferi sprijin producătorilor de carne și ouă de pasăre din țara noastră. „Este nevoie de suport și din partea producătorilor, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Acesta presupune investiții și implicare, astfel încât împreună să putem să substituim importul în Republica Moldova, să creștem exporturile și să le diversificăm. Avem potențial și rămâne să-l valorificăm”, a menționat Ion Sula.

Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a specificat că rigorile și criteriile impuse de piața UE nu pot fi atinse în termeni scurți, acesta fiind un proces complex. Drăgălin a adăugat că Republica Moldova a făcut deja primii pași pentru a obține dreptul de a exporta carne de pasăre și ouă, categoria B în UE.

Daniela Morari, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, a declarat la eveniment că în prezent aproape 70 la sută din exporturile țării noastre ajung pe piața UE, iar dintre produsele de origine animalieră, Republica Moldova exportă pe piața comunitară miere de albine și caviar. În acest context, obținerea dreptului de a exporta carne de pasăre și ouă este o prioritate pentru țara noastră în anul curent, a spus Morari.

Pentru a fi eligibilă în exportul produselor de origine animalieră, Republica Moldova trebuie să treacă cu succes misiunea de audit a DG-Sante, care este preconizată pentru luna septembrie a acestui an, îndeplinind o serie de condiții de bază.

În prezent, în țara noastră activează 25 de abatoare și puncte de sacrificare a păsărilor și 22 de centre de marcare/ambalare a ouălor, dintre care, 17 centre activează în cadrul făbricilor avicole și 2 întreprinderi sunt specializate la efectuarea operațiunilor de colectare și ambalare a ouălor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării