main logo
1059

Achizițiile publice de valoare mică vor fi mai bine monitorizate

Ministerul Finanțelor a elaborat un nou regulament ce are în vizor achizițiile publice de valoare mică realizate de către autoritățile/entitățile contractante.

Achizițiile publice de valoare mică vor fi mai bine monitorizateFoto: gov.md

Conform reglementărilor actuale, achizițiile de valoare mică sub pragurile stabilite de Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice și Legea nr. 74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale sunt efectuate în afara sistemului informațional de achiziții publice, transmite Știri.md.

După aprobarea noului regulament, achizițiile de valoare mică de la pragurile 100.000 lei pentru bunuri și servicii, 125.000 lei pentru lucrări și 200.000 lei pentru serviciile sociale vor fi, obligatoriu, desfășurate prin intermediul sistemul electronic național ca achiziții simplificate.

Noul regulament vine cu o modificare a pragului pentru achizițiile efectuate în baza facturii de plată, și anume, majorarea acestuia până la suma de 50.000 lei.

Iar pentru achizițiile a căror valoare este cuprinsă între 50.000 lei și pragurile menționate supra, autoritatea/entitatea contractantă are dreptul să încheie contracte directe cu operatorul economic, asigurând utilizarea eficientă a resurselor financiare, transparența, obiectivitatea și imparțialitatea procesului de achiziție și încrederea publică fată de acesta.

Despre necesitatea acestor modificări s-a discutat la un club de presă organizat luni, 31 octombrie curent, de Ministerul Finanțelor, cu suportul Guvernului și al UE, la care au participat și reprezentanți ai societății civile.

„Este foarte important ca toți actorii implicați, atât autoritățile/entitățile contractante, cât și agenții economici să poată activa după reguli transparente de joc, astfel încât procesul să fie unul previzibil”, a spus secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Vladimir Arachelov. Oficialul a adăugat că noile reglementări urmăresc ca responsabilii din domeniu să-și planifice mai bine achizițiile și respectiv, să asigure transparența și concurenței loială în procesul de achiziționare.

Experta Ianina Spinei, reprezentând Transparency International – Moldova, a remarcat că multe din recomandările Curții de Conturi la acest capitol rămân doar pe hârtie, exprimându-și speranța ca noile reglementări să îmbunătățească transparența achizițiilor publice. 

Diana Enachi de la IDIS „Viitorul” a menționat că regulamentul aduce îmbunătățiri, deoarece reprezentanții societății civile până acum nu aveau acces la datele referitoare la achizițiile publice de valoare mică, respectiv, nu era clară eficiența cheltuirii banilor publici pe anumite contracte.

Proiectului noului regulament al achizițiilor publice de valoare mică urmează să fie aprobat de Guvern în timpul apropiat.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării