main logo
699

16.000 de companii din R. Moldova, lichidate în doar doi ani

Pe parcursul ultimilor doi ani, în Republica Moldova au fost închise peste 16 mii de companii. Iar în locul lor au apărut altele, mult mai puţine.

16.000 de companii din R. Moldova, lichidate în doar doi aniPoza simbol

Antreprenorii trag un semnal de alarmă. Agenţii economici din industrie s-au întâlnit astăzi cu Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, căruia i-au cerut protecţie în afaceri si îmbunătăţirea legislaţiei, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md

La întrunirea cu ministrul economiei au participat aproape 80 de reprezentanţi ai companiilor din Republica Moldova.

„Dumneavoastră sunteţi acel pilon pe care se bazează economia ţării noastre, şi noi la minister, rolul nostru este să vă creăm condiţii favorabile de muncă, să nu vă stăm în cale şi să creăm condiţii astfel încât să vă puteţi dezvolta potenţialul dumneavoastră antreprenorial şi să puneţi în lucru energia pe care o aveţi”, a declarat Vadim Brînzan, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

„Ieşim la acea formulă că trebuie să ajutăm să lansăm start up-uri, să lansăm să crească companiile care deja activează”, a afirmat Sergiu Harea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

„Sunt antreprenor de 24 de ani. Am venit la această adunare cu o propunere, ceea ce ţine de plasarea producătorului autohton pe rafturile supermarketurilor care activează în Republica Moldova şi sunt pentru cele 50 de procente pe care ar trebui să le ocupe producătorul autohton”, spune antreprenoarea Angela Chilaru.

„Să fie susţinut producătorul autohton din punct de vedere al plasării comenzilor pentru tenderele care se fac, pentru întreprinderile care se fac, atât de stat, cât şi în general”, menţionează antreprenoarea Maria Bortă.

„Eu lucrez în domeniul acesta vreo 16 ani şi s-a micşorat productivitatea în aceşti 16 ani de vreo câteva ori. Nu am posibilitatea să produc încălţăminte fiindcă nu are cine o cumpăra. Au dat voie să aducă încălţăminte de peste hotare mai ieftină”, susţine antreprenorul Efin Agachi.

Directorul unei fabrici de confecţii textile se plânge că duce lipsă de specialist pentru că, majoritatea absolvenţilor pleacă peste hotare.

„Ar trebui ca să fie de urgent modificat în codul muncii sau legea despre învăţământ cum era cândva. Ca toţi să fie obligaţi după absolvire ca 2-3 ani să muncească la ei în ţară, să ramburseze valoarea care a fost primită timp de trei ani, bursele de care s-au folosit studenţii”, este de părere antreprenoarea Tamara Luchian.

Totodată, antreprenorii cer să fie reanalizată şi legea pentru acordarea concediului de maternitate.

„La întreprindere am 107 mame în concediu de maternitate,  şi după concediul de maternitate, după patru ani, nimeni nu se întoarce la serviciu”, mai adaugă Tamara Luchian.

Dialogul dintre reprezentanţii mediului de afaceri autohton şi ministrul Economiei şi Infrastructurii a fost mediat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării