main logo
4671

Dolarul se prăbuşeşte peste noapte: Moneda americană costă mai puţin de un euro

Cotaţia dolarului american a scăzut la bursele internaţionale, cu circa trei procente, în ultimele zile şi ieri. Pentru prima dată în ultima lună, a ajuns să coste mai puţin de un euro.

Dolarul se prăbuşeşte: Moneda americană costă mai puţin de un euro

Aprecierea monedei europene pe pieţele internaţionale a început săptămâna trecută, dar s-a accentuat în această săptămână, fapt ce a devenit vizibil şi pe piaţa moldovenească, unde cota euro la schimburile valutare a început să crească, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Dar, abia azi, cursul oficial al Băncii Naţionale a Moldovei indică o valoare de 19,39 lei, mai mare decât cursul dolarului care a coborât la 19,35 lei.

În acelaşi timp, luni, 24 octombrie, cursul oficial al euro era mai mic de nivelul 19 lei.

Menţionăm că, acum o lună, cursul oficial al dolarului ajunsese la nivelul de 19,55 lei, cel mai mare din aprilie 2017.

În acelaşi timp, moneda europeană s-a depreciat în acest an cu circa 9%: de la un nivel maxim de 20,65 lei în ianuarie, la doar 18,72 lei pe 29 septembrie. Acest curs a fost cel mai mic din decembrie 2014, imediat după ce se aflase despre dispariţia miliardului din sistemul bancar moldovenesc.

Fluctuaţiile respective ale cotaţiilor monedei unice europene şi ale dolarului american sunt influenţate, în special, de războiul din Ucraina şi criza energetică globală.

Anterior, experţii prognozau că cotaţia euro ar putea coborî la nivelul de 0,90 dolari.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării