main logo
605

Vârsta nu este un impediment pentru a conduce un automobil

Tot mai multe persoane de peste 50-60 de ani solicită şi obţin, în ultimii ani, dreptul de a conduce un mijloc de transport.

Vârsta nu este un impediment pentru a conduce un automobilVârsta nu este un impediment pentru a conduce un automobil.

Datele Agenţiei Servicii Publice arată că numărul cetăţenilor cu vârsta de peste 60 de ani care îşi doresc permisul de conducere a crescut de şase ori în ultimii opt ani. Cel mai în vârstă şofer începător care şi-a ridicat anul acesta documentul este o femeie de 67 de ani, relatează Mesager.

Doar la 59 de ani, după ce a crescut şi educat doi copii, Grigore Mârleanu a hotărât că e timpul să-şi cumpere maşină şi să obţină un permis de conducere. Bărbatul frecventează regulat cele două ore pe săptămâna de la şcoala auto, iar profesorii îl consideră un elev disciplinat.

„Am nevoie să studiez Regulamentul Circulaţiei Rutiere, să ştiu regulile pentru a putea să conduc fără încălcări. Copiii se duc, noi rămânem singuri, şi suntem la o vârstă când trebuie să ne mişcăm cumva, atunci mai uşor va fi cu automobilul. O să mai trebuiască de dus la natură, la ţară şi la vârsta asta trebuie să ai o maşină”, a menţionat Grigore Mârleanu.

Potrivit datelor Agenţiei Servicii Publice, dacă în 2009 au fost depuse 12 cereri pentru permise de conducere de la persoanele de peste 60 de ani, atunci anul trecut au obţinut permisul de conducere 72 de persoane de această vârstă, 47 dintre care sunt bărbaţi. Reprezentanţii de la şcolile auto mai spun că practic în fiecare grupă au până la şase elevi, care au trecut de 50 de ani.

„Numărul persoanelor mai în vârstă creşte zi de zi, cred că asta e şi real, tot tineretul pleacă peste hotare masiv şi buneii trebuie să întreţină nepoţii, trebuie duşi la grădiniţă, la şcoli. Dacă până acum nu au avut necesitatea să aibă un automobil, acum au necesitate majoritatea. Trebuie de accentuat pe fiecare indicator, pe fiecare marcaj, mai mult timp le atragem la persoanele mai în vârstă decât la cei tineri”, a spus Boris Haiduc, profesor.

În ultimii opt ani a crescut de trei ori şi numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, care au solicitat permise de conducere. În 2009 au fost eliberate 157 de permise, în 2017 - aproximativ 500. De la începutul anului circa 80 de persoane au susţinut examenul pentru obţinerea permisului de conducere.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării