main logo
2017

Tot mai puține automobile sunt înregistrate în R. Moldova. Explicația

Asistăm la un fenomen nou pe piaţa auto din ultimii zece ani. Experţii spun că, în luna august 2022, numărul automobilelor înregistrate în Republica Moldova a crescut mult mai puţin faţă de media obișnuită din ultimul an.

Tot mai puține automobile sunt înregistrate în R. Moldova. ExplicațiaFoto: știri.md

Unul dintre motive ar fi criza economică. De lipsa cumpărătorilor se plâng şi administratorii firmelor care vând maşini, fie că sunt noi sau second-hand, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

În august 2022, numărul automobilelor înregistrate în Republica Moldova a crescut cu doar 700 de unități, de patru ori mai puțin decât media lunară obișnuită.

CREŞTEREA LUNARĂ A NUMĂRULUI DE AUTOTURISME ÎNREGISTRATE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

IANUARIE 2022                                     3,9 MII DE AUTOTURISME
AUGUST 2022                                       0,7 MII DE AUTOTURISME
MEDIA LUNARĂ OBIŞNUITĂ ÎN 2021  3 MII DE AUTOTURISME

VEACESLAV IONIŢĂ, analist economic: „Chiar atunci când populaţia săracă a redus consumul, cei cu venituri mijlocii au cheltuit bani, au cumpărat maşini, apartamente. Dar anul acesta văd pentru prima data fenomenul acesta: numărul maşinilor înregistrate în Republica Moldova a crescut cu doar 700 de maşini într-o lună.”

Ioniţă subliniază că asistăm la o schimbare de comportament al clasei mijlocii.

VEACESLAV IONIŢĂ, analist economic: „Comasat cu scăderea tranzacţiilor imobiliare ne arată că clasa mijlocie este cea mai alertată acum, în ajun de criză. Nu există date detailate, dar admit că oamenii care vând maşini pentru cei mai bogaţi nu au o problemă ca cei care vând pentru clasa mijlocie.”

Pentru a explica acest fenomen, am vizitat câteva târguri şi reprezentanţe auto. Oamenii pe care i-am întâlnit acolo, însă, doar analizau preţurile. Puţini erau cei hotărâţi să cumpere.

„Nu, nu vrem. Doar ne uităm. Nu avem bani noi.”

„De ce nu… important să fie bună (n.r. - maşina). Oamenii trebuie să continue să trăiască şi muncesc pentru asta.”

Dealerii auto menţionează că, acum, basarabenii cumpără automobile mai rar şi le aleg pe cele mai ieftine.

VLADISLAV BALIŢCHI, administratorul unei reprezentanţe auto: „7 mii de euro. Nu cred că oamenii nu cumpără, pentru că s-au scumpit. Toate s-au scumpit. Luna asta am vândut două maşini. Au fost luni când nu am vândut nimic, doar cheltuieli şi atât.”

Expertul Veaceslav Ioniţă a subliniat că nu se poate spune, deocamdată, dacă această tendinţă se va păstra în continuare şi domeniul achiziţiilor auto va rămâne pe un trend descendent în Republica Moldova o perioadă mai lungă.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării