main logo
997

Şoferii sunt îndemnaţi să aleagă anvelope în baza etichetei energetice

Şoferii din Moldova au fost îndemnaţi să aleagă anvelope în baza etichetei energetice.

Şoferii sunt îndemnaţi să aleagă anvelope în baza etichetei energeticeŞoferii sunt îndemnaţi să aleagă anvelope în baza etichetei energetice

Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE) în parteneriat cu Inspectoratul Naţional de Patrulare a organizat astăzi un eveniment de informare a conducătorilor auto cu privire la schimbarea pneurilor de iarnă cu cele de vară, despre eficiența pneurilor selectate în baza etichetei energetice, relatează Moldova 1.

Potrivit specialiștilor, anvelopele cu o clasă energetică superioară oferă mai multă siguranţă în trafic, reduc consumul de combustibil, dar şi zgomotul emis de maşină.

„Aici este o scară de la clasa G la clasa A. Clasa A este cea mai eficientă din punct de vedere a consumului de combustibil. Cu cât este mai mare clasa de eficienţa cu atât este mai mică distanţa de frânare pe o suprafaţă umeda. Cu cât este mai mica cifra reprezentată pe anvelopă cu atât anvelopa este mai silenţioasa”, susține expertul Manile Balan.

„Dacă înlocuim un pneu de clasa energetica G pe un pneu de clasa energetica A avem economii la fiecare o mie de km cca 6 litri de combustibil. Totodata emisiile de CO 2 în atmosfera vor fi reduse cu peste 13 mii tone. Sunt mai scumpe, dar studiile au demonstrat ca acestea pe durata folosirii îşi răscumpără preţul”, a declarat Alexandru Ciudin, director al AEE.

„Cu cât calitatea pneurilor este mai bună, respectiv și aderenţa pneurilor este mai bună. În cazul derapărilor, în cazul frânărilor bruşte distanţa de frânare este mai mică şi asta duce la evitarea multelor accidente rutiere”, a menţionat Gheorghe Marian, specialist în cadrul Inspectoratului Auto de Stat.

Etichetarea pneurilor este obligatorie din noiembrie 2012 în toate statele membre ale Uniunii Europene. Un regulament în acest sens este discutat în prezent şi în Guvernul de la Chişinău. Odată cu intrarea documentului în vigoare, toţi importatorii, distribuitorii și vânzătorii de pneuri vor fi obligaţi să vândă doar cauciucuri cu etichetă energetică.

În prezent pe piaţă activează aproximativ 150 de companii specializate în vânzarea anvelopelor. Majoritatea pneurilor sunt importate din China, ţările CSI, Turcia şi statele UE.

La sfârşitul anului 2017, în țara noastră erau înregistrate peste 900 de mii de unităţi de transport.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării