main logo
2494

Scania S770 şi-a îndeplinit prima misiune din Norvegia în Moldova

De mai bine de jumătate de an, de la lansarea sa, Scania S770 este camionul rege al şoselelor, fiind oficial cel mai puternic cap de tractor din lume, cu 770 CP la activ, scoşi din cel mai nou motor V8 al mărcii scandinave.

Scania S770 şi-a îndeplinit prima misiune din Norvegia în Moldova

În multe părţi ale lumii, primele asemenea camioane încă abia ajung în mâinile primilor şoferi, iar printre cunoscătorii de camioane noul model e, probabil, cel mai admirat camion lansat în ultimul deceniu, transmite Știri.md cu referire la Piataauto.md.

Ei bine, o companie de transport din Tonsberg, Norvegia, şi-a primit primul asemenea camion din flota sa la 20 aprilie 2021. E un Scania albastru, S770, cu cabină Highline mai înaltă, pentru un confort sporit de dormit la bordul ei. 

Partea cu adevărat curioasă pentru noi e că prima misiune a acestui camion a fost să vină în Republica Moldova! Vă spunem imediat şi cum s-a întâmplat asta.

La începutul lunii aprilie, guvernul Norvegiei a decis să acorde un ajutor de 300 de respiratoare de urgenţă pentru Moldova, Kosovo şi Macedonia, ca ajutor în lupta cu pandemia. 

Aceste respiratoare sunt specifice şi foarte necesare, fiind destinate instalării în ambulanţe, iar astfel pacienţii gravi pot beneficia de asistenţă la respirare din prima clipă în drumul lor spre spital. De asemenea, aceleaşi respiratoare pot fi folosite la nevoie şi în interiorul spitalelor, chiar dacă destinaţia lor primară e de a opera la bordul ambulanţelor.

Aşadar, respiratoarele au fost încărcate în remorca acestui Scania la sediul producătorului, în oraşul Kristiansand din sudul Norvegiei, apoi a pornit spre Moldova, trecând prin Danemarca, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România, pentru a ajunge ieri, 26 aprilie, la Chişinău. Însă intrarea în Moldova n-a fost ferită de peripeţii — poliţia de frontieră din Moldova nu permisese iniţial camionului intrarea în ţară din cauza plăcuţelor de înmatriculare de tip intermediar.

A fost nevoie de câteva ore şi de intervenţia ambasadei Suediei din Moldova şi ministrul de externe, pentru ca transportului să i se permită intrarea în ţară, cu escorta poliţiei, după care au putut fi înmânate şi respiratoarele donate de guvernul norvegian.

În procesul de livrare şi organizare logistică au fost implicaţi mai mulţi norvegieni cu o pasiune aparte pentru Moldova. Da există şi asemenea norvegieni. Şoferul camionului, spre exemplu, Nils Fedrick Nilsen, e un norvegian care a livrat diverse echipamente în Moldova de circa 60 de ori în cariera sa, prin urmare cunoaşte bine ţara. În Norvegia, logistica la compania de transport a fost organizată de Tron Olav Hotvedt, un om cu aceeaşi afinitate deosebită pentru ţara noastră.

Practic, datorită lui camionul a putut fi pus la dispoziţie atât de rapid pentru această misiune. De obicei asemenea transporturi sunt planificate cu mult timp înainte, inclusiv în orarul companiilor de transport. 

În acest caz, vorbind de un camion nou, el avea libere sloturile din primele zile după livrare, iar astfel a putut fi înrolat imediat pentru această misiune către Republica Moldova. Şi tot Tron Olav Hotvedt ne-a şi informat pe noi despre această misiune spre Moldova, fapt pentru care îi mulţumim.

Şi, în fine, revenind la camionul atât de adorat, motorul diesel V8 al acestuia are o cilindree de 16.4 litri, livrând o putere de 770 CP şi un cuplu maxim imens, de 3,700 Nm! Propulsorul e cuplat la o cutie de viteze automată Opticruise G33, dezvoltată şi ea împreună cu noul motor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării