main logo
1146

Sancțiunile impun Rusia să reanimeze un automobil din perioada sovietică

Rusia a naționalizat o fabrică importantă care a aparținut producătorului francez Renault și intenționează să o folosească pentru a reînvia celebra marcă Moskvitch din epoca sovietică, a declarat luni primarul Moscovei, Serghei Sobianin, relatează The Moscow Times.

Sancțiunile impun Rusia să reanimeze un automobil din perioada sovietică

Mișcarea pare să fie primul transfer major de active private în mâinile statului, după ce oficialii ruși au amenințat că vor naționaliza întreprinderile occidentale care s-au retras din Rusia pe fondul invaziei din Ucraina, transmite Știri.md cu referire la Tvr.ro.

„Am decis să listez fabrica ca un activ al orașului și să reiau producția sub marca istorică Moskvitch”, a anunțat Sobyanin.

„Vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvitch în 2022”, a adăugat el, promițând că va păstra „majoritatea” din personalul și subcontractanții uzinei Renault.

Un brand sovietic emblematic, mașinile Moskvitch au fost omniprezente pe străzile Uniunii Sovietice zeci de ani. Compania a fost declarată falimentară în 2006, la 75 de ani după lansarea primului său model și la cinci ani după producerea ultimului vehicul.

Renault a început producția de mașini în Rusia, ca parte a unui joint venture cu orașul Moscova, în 2005.

„Azi am luat o decizie dificilă, dar necesară”

Renault, care a avut cea mai mare expunere pe piața rusă dintre toți producătorii de automobile occidentali, și-a suspendat operațiunile la fabrica sa din Moscova în martie 2022, din cauza invadării Ucraina de către Rusia.

„S-au semnat acorduri în vederea unui transfer al activelor ruseşti ale grupului Renault Federaţiei ruse şi Guvernului de la Moscova”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Industriei şi Conerţului.

Renault a confirmat această cesiune a părţii sale de aproximativ 68% din Avtovaz, principalul constructor de automobile în Rusia. Însă grupul francez precizează că-şi păstrează opţiunea de a răscumpăra acţiunile timp de şase ani.

Niciun detaliu financiar nu a fost furnizat luni, însă ministrul rus al Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, declara în aprilie că Renault prevedea să-şi vândă activele ruseşti la valoarea „simbolică de o rublă”.

„Azi am luat o decizie dificilă, dar necesară, şi facem o alegere responsabilă faţă de cei 45.000 de salariaţi din Rusia, păstrând performanţa grupului şi capacitatea noastră de a reveni în această ţară în viitor, în alt context”, a declarat directorul general al Renault, Luca de Meo, citat în comunicatul grupului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării