main logo
1070

România: Mai multe vânzări de mașini electrice și hibride decât diesel

Volumul vânzărilor de autoturisme noi electrice şi hibride în România l-a depăşit, pentru prima dată, în acest an, pe cel al vânzărilor de autoturisme noi cu motoare diesel, a informat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

România: Mai multe vânzări de mașini electrice și hibride decât dieselFoto: autoscommunity.com

Creșterea s-a datorat inclusiv stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu, transmite Știri.md cu referire la autoblog.md.

Analiza înmatriculărilor autoturismelor în ţara vecină, în funcție de tipul de motorizare, în primele șapte luni din acest an, arată că autoturismele electrificate (full electric, plug-in hybrid și full hybrid) au o creștere de 106.4%, realizând o cotă de piață de 20.7%. 

În paralel, înmatriculările autoturismelor echipate cu motoare diesel au înregistrat o scădere de 29.3% față de primele șapte luni din 2021 și dețin o cotă de 14.1% din total.

Motorizările pe benzină înregistrează o creștere de 10.1% față de perioada similară din 2021, ajungând, astfel, la o pondere de 65.3%. 

Totodată, mașinile electrice (Full Electric) au ajuns sa reprezinte 7.9% din piața românească în primele 7 luni ale anului 2022, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2021, reprezentau doar 1.9% din piață!

„Cifrele ne arată că ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul erei diesel. Este primul an pentru România în care se cumpără mai multe mașini verzi decât autoturisme diesel. Este o tendință atât la nivel european, cât și la nivel național unde, în ambele cazuri, constatăm o scădere a vânzărilor mașinilor diesel cu aproape 30%, în prima parte acestui an.

Dacă ne uităm la autoturismele full electrice, vedem o evoluție și mai spectaculoasă, o creștere a cotei de piață cu 300% în primele șapte luni, față de aceeași perioadă a anului trecut. Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine importanța transportului nepoluant, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus.

Pentru prima dată avem în România o planificare multianuală, cu accent pe creșterea stimulării pieței de auto verzi în următorii ani”, a declarat ministrul mediului Barna Tánczos. Citește mai departe AICI.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării