main logo
831

Proiect: Amendarea șoferilor ce folosesc farurile anticeață când nu e nevoie

Deranjat de faptul că farurile anticeață folosite pe vreme senină incomodează șoferii care circulă pe contrasens, deputatul neafiliat Vladimir Cernat (ex-PL) a înregistrat un proiect de lege prin care vrea completarea Codului Contravențional cu un nou articol.

Proiect: Amendarea celor ce folosesc farurile anticeață când nu e nevoie

Potrivit notei informative a proiectului de lege, inițiativa este condiţionată de creşterea nivelului de siguranţă rutieră, în contextul în care în R. Moldova anual este înregistrat un număr tot mai mare de accidente rutiere care au urmări grave, inclusiv decesuri, transmite Ştiri.md cu referire la Agora.

Autorul inițiativei legislative propune următoarea reglementare:

„Articolul 240¹. Nerespectarea exigențelor de folosire a farurilor anticeață. Folosirea farurilor anticeată în alte condiții decât pe timp de ceață se sancţionează cu amendă de la 12 la 15 unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare”.

„Acest proiect de lege vine să propună interzicerea utilizării farurilor anticeaţă în alte condiţii decât pe timp de ceaţă. Folosirea farurilor anticeaţă este o abatere dacă sunt utilizate abuziv, atunci când condiţiile meteo nu o cer, la fel cum este ilegal mersul noaptea cu farurile stinse. În acelaşi timp, proiectoarele de ceaţă generează o lumină mai puţin focalizată decât a farurilor şi îi deranjează pe şoferii care circulă de pe contrasens. Chiar dacă timpul de expunere la lumina respectivă este relativ scurt pentru două maşini care se intersectează, simplul contact al ochilor cu patru surse de lumină per vehicul (2 faruri şi 2 proiectoare anticeaţă) duce la o privire mai obosită într-un timp mai scurt, înmulţind numărul de lumini cu numărul de maşini pe care le întâlneşti pe durata călătoriei puteţi avea o dimensiune mai exactă asupra problemei”, se arată în nota explicativă a proiectului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării