337
0
Prima stație de încărcare a mașinilor electrice de la energia fotovoltaică, deschisă
337
0

La Chişinău a fost inaugurată prima staţie de încărcare a automobilelor electrice alimentată de la energia fotovoltaică.

Foto: radiochisinau.md

Potrivit agenţiei Infotag, iniţiativa îi aparţine omului de afaceri Maxim Abduşa, care a instalat un sistem de panouri fotovoltaice, cu o suprafaţă de 52,48 metri pătraţi, pe acoperişul unui bloc de locuit din Chişinău, transmite Știri.md.

Panourile solare dau energie verde pentru staţia de încărcare, precum şi pentru iluminarea spaţiilor comune ale blocului locativ.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul proiectului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova) "Oraşe verzi durabile", finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

"Valorificarea energiei regenerabile este o cale sigură de a reduce dependenţa energetică a ţării şi de a avea impact pozitiv asupra mediului ambiant. Utilizarea energiei regenerabile ajută R. Moldova să avanseze în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, pe care Guvernul s-a angajat să le îndeplinească până în 2030. Totodată, asta le permite oamenilor să resimtă beneficiile consumului eficient de energie", a afirmat reprezentanta rezidentă a PNUD Moldova, Dima Al-Khatib.

Omul de afaceri a investit în proiect aproape $18,3 mii. Totodată, el a beneficiat de un grant de $8 mii.

Potrivit datelor Agenţiei Servicii Publice, la finele anului 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 222 de automobile electrice, număr dublu faţă de anul 2018.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter