main logo
5173

Pedepse noi pentru șoferii prinși beți la volan în R. Moldova

Șoferii ce vor conduce în stare de ebrietate vor fi sancționați cu amendă de până la 25 mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de până la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce autovehiculele pe un termen de la 6 luni la 1 an.

Pedepse noi pentru șoferii prinși beți la volan în R. Moldova

Parlamentul a adoptat astăzi, în lectură finală, mai multe modificări legislative privind înăsprirea pedepsei pentru conducerea vehiculelor în stare de ebrietate, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Potrivit documentului, în Codul contravențional va fi introdus un articol nou privind ridicarea provizorie a permisului de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Instanța de judecată urmează să examineze demersul agentului constatator, în cel mult trei zile, cu emiterea unei încheieri sau respingerea demersului. 

Termenul în care va fi ridicat permisul de conducere a șoferului se va include în termenul de executare a sancțiunii.

La fel, se propune completarea Codului penal cu un articol nou – privarea sau anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Acesta constă în interzicerea conducerii oricărui tip de mijloc de transport pe drumurile publice. 

Privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanţa de judecată pe un termen de la 1 la 3 ani. Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată, la fel, de instanţa de judecată, cu redobândirea ulterioară a permisului de conducere.

Totodată, dacă există temeiuri de a presupune că șoferul se află în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, persoana va fi înlăturată de la conducere. În aceste cazuri, conducătorul auto este obligat să accepte testarea alcoolscopică, examenul medical și prelevarea de sânge.

De asemenea, în cazul în care șoferul a fost prins beat la volan, automobilul acestuia va fi dus la staţia de parcare specială sau la cea mai apropiată subdiviziune de poliţie.

La fel, șoferii depistați în stare de ebrietate la volan și cei care au fost privaţi, prin hotărârea instanţei, de dreptul de a conduce vor fi obligaţi să frecventeze un program antialcoolic şi antidrog.

De la începutul acestui an, din cauza şoferilor urcaţi băuţi la volan s-au produs 66 de accidente rutiere în care şi-au pierdut viaţa 12 persoane, iar alte 88 s-au ales cu diverse traumatisme. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării