main logo
635

Numărul maşinilor introduse în Moldova de persoane fizice aproape s-a înjumătăţit

Numărul automobilelor introduse în ţară de persoanele fizice aproape s-a înjumătăţit de la începutul anului.

Numărul maşinilor introduse în Moldova de persoane fizice, micșoratNumărul maşinilor introduse în Moldova de persoane fizice, micșorat

Importurile de maşini s-au redus cu aproape 43 la sută în primele două luni, faţă de aceeaşi perioadă similară din 2017, arată datele Biroului Naţional de Statistică, scrie publika.md.

Potrivit experţilor, această tendinţă vine ca urmare a faptului că anul trecut, mii de maşini cu numere străine au fost înmatriculate la un preţ cu 70 de procente mai mic.

"Cifra a scăzut considerabil, deoarece are legătură cu aşa-zisa amnistie a accizelor, necătând la faptul că acele maşini au o vechime de peste zece ani", a menţionat Alexandru Barbov, realizatorul emisiunii "Afacere profitabilă".

Pe de altă parte, în ianuarie-februarie, importatorii au adus în Moldova cu 30 la sută mai multe maşini decât în aceeaşi perioadă de anul trecut. 

"În cazul persoanelor juridice, creşterea se datorează scăderii dobânzilor la leasing, dar şi faptului că foarte multe companii apelează la astfel de credite. Unele firme de taxi şi-au înnoit parcurile", a precizat Alexandru Barbov.

Proprietarilor automobilelor cu numere străine sau transnistrene introduse în ţară până la întâi noiembrie 2016 au avut posibilitatea să le înregistreze achitând doar 30 la sută din cota accizei, indiferent de vechimea acestora. În total, în jumătate de an au fost înmatriculate peste 18 mii de automobile, iar la bugetul de stat au fost încasate în jur de 440 de milioane de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării