main logo
1048

Niva revine în Raliul Dakar după o pauză de 35 de ani

Lada Niva revine în Maratonul Internațional de Raliuri Dakar! Acest lucru se va întâmpla în sezonul din 2022, moment în care se vor împlini exact 35 de ani de când modelul rusesc a participat pentru ultima dată în acest raliu.

Niva revine în Raliul Dakar după o pauză de 35 de ani

SUV-ul clasic VAZ-2121 va debuta în noua categorie Dakar Classic, creată special pentru mașinile care au participat la curse înainte de anul 2000, transmite Știri.md cu referire la auto-expert.md.

În cadrul competiției Niva va fi reprezentată de fanii elevețieni a vehiculului rusesc, Mario jacober și Sladan Miljic, parte a echipei Racing Lada.

Cei doi entuziaști au început să trasforme vechea Niva într-un bolid pentru raliuri în iarna anului 2020, iar recent s-au înregistrat pentru a participa la celebra cursă.

Ca vehicul de bază, elvețienii au folosit versiunea cu trei uși a modelului VAZ-2121, produs în 1984.

Mașina a fost importată din Novosibirsk, după care cei doi au început modificările pentru a fi eligibili de a participa la raliu. 

În momentul achiziției, parcursul SUV-ului înregistra doar 82 de mii de kilometri.

În timpul pregătirii, caroseria Nivei a fost complet dezasamblată, curățată cu acuratețe și întărită conform standardelor primelor exemplare participante la Raliul Paris-Dakar.

Motorul original cu patru cilindri a fost, de asemenea, complet revizuit.

Livrea pregătită pentru această Niva a fost inspirată de culorile Rothmans ale lui Porsche 956, care participa la cursele din anii '80.

În prezent, pregătirea mașinii practic a luat sfârșit. Următoarea etapă va fi testarea și setarea mașinii, după care Niva va participa la mai multe evenimente. Raliul propriu-zis va avea loc între 2 și 14 ianuarie 2022 în Arabia Saudită.

Niva a participat la Raliul Dakar înepând chiar cu prima ediție din 1979. Atunci, SUV-ul era condus de Jacques Posh, care a a reușit să urce pe locul trei.

În 1987, Jacky Ickx, pilot a echipei POCH Niva, a marcat ultima cursă în care a participat Niva sovietică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării