main logo
10629

Legea vamală, modificată: 20% din mașini se află ilegal în Moldova

Republica Moldova pare să fi pierdut lupta cu importul ilegal al unităților de transport de mâna a doua, constatând că fenomenul a atins proporții alarmante, iar faptul respectiv a determinat autoritățile să modifice Codul Vamal.

Legea vamală, modificată: 20% din mașini se află ilegal în Moldova

În prezent pe teritoriul vamal al Republicii Moldova se află circa 193.000 unităţi de transport (automobile, camioane, tractoare, remorci, autobuze etc.) intrate în regim temporar, dar care deja au depăşit termenul maxim de 180 de zile de aflare legală, arată datele Serviciului Vamal. Pierderile la buget se cifrează cu zecile de milioane, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Cum să imporţi o mașină fără plata taxelor vamale 

Numărul unităților de transport aflate pe teritoriul țării în regim temporar reprezintă circa 20% din totalul celor 981.115 unităţi de transport înregistrate la 1 decembrie 2018 în Registrul de Stat al Transporturilor, administrat de Agenţia Servicii Publice.

Şi mai mult surprinde faptul că din cele 193.000 de unităţi de transport ”temporare”, circa 120.000 de automobile – adică mai mult de jumătate – au deja peste trei ani de aflare pe teritoriul Republicii Moldova. Autorităţile se pare că sunt conştiente de faptul că majoritatea acestor automobile sau tractoare nu mai există în realitate şi de mult au fost dezasamblate şi au devenit piese de schimb.

Cum s-a întâmplat aşa-ceva? 

În anul 2006, pe timpul guvernării comuniste, a fost adoptată o modificare în Codul Vamal al Republicii Moldova, prin care a apărut dreptul de introducere în ţară a unităţilor de transport în baza declarației prin acţiune. 

Potrivit Codului Vamal, „declarare prin acţiune este o formă de declarare expresă (vădită) a mijlocului de transport auto, care scuteşte persoana fizică de completarea unor acte vamale cu condiţia prezentării organelor vamale amplasate în punctele de trecere a frontierei de stat a actelor de înmatriculare a mijlocului de transport auto (respectând condiţiile prevăzute la art.10 alin.(3), (5) şi (14) din Legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice), cu înregistrarea ulterioară a acestuia în sistemul informaţional al Serviciului Vamal”. 

Totodată legea prevede că în cazul aplicării formei de declarare prin acţiune, actele vamale nu se eliberează.

Măsura adoptată de autorităţi era salutabilă în condiţiile în care mulţi moldoveni ce munceau peste hotare veneau acasă cu automobile, însă cu timpul a devenit, treptat, o formă de obţinerea a unor profituri neimpozabile – mii de cetățeni au importat pe această cale autovehicule.

Ce riscă cei care încalcă legea

Există prevederi legale ce permit pedepsirea acestora. Astfel în cazul în care se circulă cu o mașină înmatriculată în străinătate, termenul maxim de aflare a acesteia pe teritoriul Republicii Moldova constituie 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive. Prevederea respectivă este în vigoare din data de 1 iulie 2017.

Potrivit Serviciului Vamal, „încălcarea acestui termen atrage după sine o amendă de până la 4.500 de lei, concomitent cu obligativitatea scoaterii din țară a autovehiculului. Iar în cazul în care acesta a fost depistat în interiorul țării, posesorul suportă și cheltuielile de escortare (0,15 euro/km)”.

„Totodată, în situația în care vehiculul nu a fost scos de pe teritoriul Republicii Moldova în termenul stabilit, iar acesta nu mai există (a fost distrus sau vândut la piese, fapt confirmat prin documente justificative), organul vamal va încasa pentru mijloacele de transport ce se încadrează în termenul admisibil de exploatare – drepturile de import, iar în cazul în care acestea sunt prohibite, va percepe contravaloarea lor conform legislaţiei în vigoare”, se arată într-o notă informativă a Vămii.

Pe de altă parte restricția nu este aplicabilă în cazul autoturismelor introduse în țară de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul.  Totuși, după expirarea termenului de 180 zile de la prima intrare în țară, acestea trebuie să achite vinieta de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţării noastre.

Fără drept de a aduce alte mașini

Sancţiunile existente însă nu îi sperie pe moldovenii dornici să facă un ban. Mai ales dacă au dublă cetăţenie şi se află peste hotare. Aşa că în Codul Vamal s-a mai operat o nouă modificare, care ar putea constitui o barieră în calea introducerii pe această cale a unor mijloace de transport fără plata taxelor vamale.

La propunerea deputaţilor democraţi Sergiu Sârbu şi Corneliu Dudnic din 30 noiembrie 2018, din articolul 1841 alineatul (3) din Codul Vamal a fost exclus textul „în termenul stabilit de prezentul articol”. În consecinţă acesta acum arată aşa: „Persoanele fizice rezidente şi cele nerezidente care nu au scos de pe teritoriul vamal mijloacele de transport declarate prin acţiune nu au dreptul să introducă pe teritoriul Republicii Moldova alte mijloace de transport în condiţiile alin. (1)”.

Altfel persoanele care anterior au mai introdus automobile prin declarare prin acţiune şi nu le-au scos, nu vor mai avea acest drept.

Parlamentarii şi-au argumentat decizia prin faptul că prin declararea prin acţiune în ţară sunt aduse unităţi de transport  cu termen de exploatare mai mare de 10 ani, care ulterior „sunt transmise la dezmembrare în piese auto”.

Sergiu Sârbu a refuzat să explice care ar fi impactul aşteptat al acestor modificări. „Sunt foarte ocupat. Mai bine adresaţi-vă la Serviciul Vamal căci ei ştiu totul despre acest subiect”, a declarat autorul modificării.

Am solicitat un comentariu la acest subiect şi de la Serviciul Vamal, dar până la publicarea textului nu am primit răspuns la întrebările formulate.

Proporţiile evaziunii

De notat că dacă s-ar încasa doar amenda de 4.500 de lei pentru toate cele circa 193.000 de unităţi de transport, aflate ilegal pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, la buget ar ajunge aproape 870 milioane de lei.

Pentru comparaţie pentru anul 2019, Guvernul a planificat să încaseze la bugetul de stat venituri de 860 de milioane lei din plata accizelor la importul de autoturisme.

Dacă pentru unităţile de transport aduse în regim temporar s-ar achita şi drepturile de import, suma ar fi de câteva miliarde de lei.

Dar mai sunt şi taxele rutiere estimate în anul 2019 la 961,8 milioane lei, inclusiv 780 milioane de lei din taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova şi 104 milioane lei din taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (vinieta). 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării