main logo
2740

Cum să alegi corect anvelopele de iarnă? Ce înseamnă simbolurile de pe cauciucuri

Anvelopele de vară trebuie înlocuite cu cele de iarnă atunci când termometrele indică o temperatură sub +7°C, anunță Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului.

Cum să alegi corect anvelopele? Ce înseamnă simbolurile de pe cauciucuriFoto: bani.md

Anvelopele de iarnă asigură o aderenţă mai bună în perioada rece a anului. Ele sunt obligatorii când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de dată, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

Primul pas pe care trebuie să îl faceți când vreți să schimbați anvelopele este să verificați în talonul mașinii dimensiunile corecte. 

O anvelopă mai mare ar putea afecta articulațiile autoturismului și în același timp va scădea performanțele de frânare și de stabilitate.

În acest context, Inspectoratul îndeamnă șoferii să fie atenți la caracteristicile tehnice: indicele de sarcină, indicele de viteză, nivelul de zgomot și data producerii. 

Indicele de sarcină reprezintă sarcina maximă în kilograme pe care o anvelopă o poate transporta la viteza maximă indicată de indicele de viteză. Aceasta variază între 60 (250 kg) și 165 (5.150 kg).

Indicele de viteză indică viteza maximă la care anvelopa este certificată pentru a putea suporta o sarcină în deplină siguranță.

Vânzătorul este obligat, la cererea consumatorului, să descifreze și să explice simbolurile imprimate pe anvelope, iar în cazul agenților comerțului electronic să descifreze caracteristicile anvelopei, în termeni simplificați. Astfel, consumatorii sunt îndemnați să solicite bonul de casă și să-l păstreze pentru minimum doi ani.

Vârsta anvelopei este un element important. Este recomandat să nu utilizați anvelope mai vechi de 5 ani, chiar dacă adâncimea profilului este încă bună. În acest caz, îmbătrânirea cauciucului îl face dur, uneori chiar casant, având repercusiuni asupra siguranței la rulare și determinând mărirea distanței de frânare. 

Spre exemplu, indicația 2216 amplasată pe partea laterală se descifrează prin indicarea săptămânii și anul de fabricație însemnând săptămâna 22 din anul 2016.

Marcajul M+S indică faptul că este vorba despre o anvelopă pentru zăpadă. Simbolul constituit din trei vârfuri muntoase și un fulg de zăpadă (3pMSF) aplicat pe anvelopele M+S (Mud & Snow) desemnează anvelope concepute pentru condiții dificile de zăpadă.

O altă recomandare este să schimbați și să montați anvelopele la centre auto specializate. Mecanicii pot verifica astfel și presiunea din interiorul anvelopelor folosind echipamente adecvate și legalizate, pot echilibra roțile pentru a preveni defecțiuni la sistemul de direcție.

Dacă adâncimea profilului scade sub 4 mm, atunci sporește riscul de acvaplanare și influențează negativ performanțele de frânare și aderență. Astfel, nu este recomandat să achiziționați anvelope uzate sub norma invocată.

Anvelopele reșapate sunt recomandate pentru circulația în oraș întrucât reprezintă o alternativă mai ieftină decât cele noi, însă trebuie ținut cont de faptul că ele au performanțe mai scăzute.

Spre exemplu, indicațiile 205/60 R16 92 H marcate pe flancul cauciucului se descifrează prin:

205: lățimea anvelopei în mm;

60: înălțimea anvelopei;

R: indică o construcție radială;

16: diametrul intern al anvelopei în inchi;

92: indicele de sarcină. Pentru un indice de 92, sarcina maxima suportată este de 630 kg/anvelopă;

H: indice de viteză, iar viteza maximă la care anvelopa este certificată pentru acest indice este de 210 km/h.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării