main logo
832

Conducătorii de ciclomotoare nu devin pasibili de răspundere penală

La propunerea unui deputat s-a exclus modificarea articolului 132 din Codul penal al Republicii Moldova, cu privire la ciclomotoare. O explicație a deciziei nu este disponibilă.

Conducătorii de ciclomotoare nu devin pasibili de răspundere penalăFoto: moto1pro.com

Prezenta modificare legislativă urma retroactiv să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023 dacă nu s-ar fi anulat, transmite Știri.md cu referire la autoblog.md.

O altă categorie de conducători auto devin oficial pasibili de răspundere penală, conform recentei hotărâri de Guvern cu privire la aprobarea unui proiect de lege pentru modificarea unor acte normative. Este vorba de cei ai ciclomotoarelor.

Articolul 132 din Codul penal, după textul „precum și motocicletele”, se completează cu textul „ciclomotoarele”.

Conform RCR, ciclomotorul reprezintă un vehicul cu doar două sau trei roţi, dotat cu motor cu ardere internă sau electric. Capacitatea cilindrică a motorului cu ardere internă nu depăşeşte 50 cm³, puterea motorului cu ardere internă sau electric nu depăşeşte 4 kW (5.4 CP), iar viteza constructivă a acestuia nu poate depăşi 45 km/h.

Fără prea multe explicații, în nota informativă se menţionează că prin modificarea articolului 132 se propune includerea în categoria mijloacelor de transport a ciclomotoarelor pentru asigurarea tragerii la răspundere penală a persoanelor care comit infracțiuni în domeniul circulației rutiere cu astfel de mijloace.

Prezenta lege va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, însă după ce va fi aprobată şi de Parlament.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării