main logo
867

Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate și reciclate

Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate, sortate și reciclate. Executivul a aprobat cadrul juridic necesar pentru valorificarea componentelor mașinilor vechi și stimularea economiei circulare.

Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate și reciclate

Potrivit proiectului, activitățile de tratare, valorificare și reciclare a vehiculelor scoase din uz vor avea loc în câteva etape, iar costurile vor fi suportate de producători și importatori, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

Începând cu 1 ianuarie 2025, agenții economici trebuie să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 85% din masa medie pentru toate vehiculele scoase din uz, iar din 1 ianuarie 2028 să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 95%, transmite IPN.

„Aceste măsuri vor diminua efectele negative asupra mediului, vor încuraja sortarea deșeurilor și vor responsabiliza agenții economici din domeniu”, a declarat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

Datele Agenției de Mediu arată că din 2014 se atestă o creștere continuă a ponderii autoturismelor mai vechi de 10 ani. În 2014, din totalul mașinilor, 68,5% aveau o vechime de peste 10 ani, iar în 2018 cota lor a crescut până la 79,7%.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării