main logo
779

Circa 1/3 din uzinele auto sunt în Europa: Topul țărilor producătoare

Continentul european găzduiește 290 de uzine care asamblează vehicule și motoare, cele mai multe fiind în Germania și Rusia, potrivit unui raport al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Dintre acestea 185 se află în Uniunea Europeană.

Circa 1/3 din uzinele auto sunt în Europa: Topul țărilor producătoareFoto: xinhuanet.com

Liderul absolut al industriei auto europene rămâne Germania, stat care deține nu mai puțin de 41 de uzine auto. 23 dintre acestea produc autoturisme, 13 - motoare, 4 - vehicule comerciale ușoare (LCV), 3 - camioane și alte 3 - autobuze, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

România, conform ACEA, are 3 uzine, una deținută de Renault la Mioveni, una a Ford la Craiova și cea de-a treia la Brașov, relatează economica.net.

Statele incluse de ACEA în acest raport sunt cele 27 ale Uniunii Europene, membrii EFTA, Marea Britanie, Belarus, Kazahstan, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina și Uzbekistan.

Un alt raport, al Organizației Mondiale a Producătorilor de Autovehicule (OICA) de această dată, arată că Germania rămâne și cel mai mare producător european din punct de vedere al numărului de unități asamblate. Cea mai puternică economie de pe continent a asamblat anul trecut 3,8 milioane de vehicule.

Pe locul secund în acest clasament se află Rusia, stat care are 34 de uzine, iar pe locul trei se află la egalitate Franța și Marea Britanie cu câte 30. În top 10 se mai află, în ordine, Italia (22 de uzine), Turcia (17 uzine), Spania și Polonia (16 uzine), Olanda (10 uzine), Cehia și Suedia (8 uzine).

Pe locul secund în Europa se află Spania (2,3 milioane de unități), urmată de Rusia (1,5 mil. de unități), Franța (1,3 mil. de unități), Turcia (1,3 mil. de unități), Cehia (1,2 milioane de unități), Marea Britanie (0,99 milioane de unități), Slovacia (0,98 milioane de unități), Italia (0,78 milioane de unități) și Polonia (0,45 milioane de unități).

Conform OICA, România se află pe locul 11 cu 0,43 milioane de vehicule asamblate în 2020.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării