main logo
1280

Cel mai mare vehicul electric din lume nu trebuie alimentat niciodată

Cel mai mare vehicul electric din lume este folosit la o carieră de piatră din Biel, Elveția. Este vorba despre un camion de dimensiuni gigantice cu o capacitate de 110 tone, produs de compania Kuhn Schweiz pe baza lui Komatsu HB 605.

Cel mai mare vehicul electric din lume nu trebuie alimentat niciodată

Bateria acestui camion electric are capacitatea de 600 kWh, nu are nevoie niciodată să fie alimentată de la o stație de încărcare, astfel că EV-ul uriaș poate lucra non-stop, transmite Știri.md cu referire la autoexpert.md.

Pe parcursul zile, camionul electric eDumper, transportă piatră extrasă din munte, către o fabrică de ciment aflată la poalele acestuia. În tot acest timp, camionul nu are nevoie de alimentare cu energie. Vă întrebați cum e posibil?

Vehiculul care gol cântărește 45 de tone, urcă panta cu o înclinare de 13° pentru a fi încărcat cu 65 de tone de piatră. Cu o masă mai mult decât dublă la coborâre, eDumper se bazează pe frânarea regenerativă pentru a recupera întreaga energie de care are nevoie pentru a face din nou drumul, la deal.

eDumper are o lungime de 9 metri, lățime de 4.5 metri tot atât pe înălţime. Roţile au un diametru de 1.80 metri, iar bena, în poziţie verticală, se înalţă până la 8.5 metri. Bateriile sale Li-Ion, care au capacitatea de 600 kWh, cântăresc nu mai puţin de 4 tone.

Pe durata unei zile, eDumper face în jur de 20 de curse, pe parcursul cărora produce un surplus de 200 kWh de energie, ceea ce înseamnă aproximativ 77 MWh pe an.

Un camion similar alimentat cu motorină ar consuma între 42.000 şi 83.000 de litri de combustibil pe an!

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării